Sådan dyrker du tomater


Vi danskere elsker tomater - og med god grund. De er super sunde og smager fantastisk - især når de kommer direkte fra drivhuset. Det er forbløffende nemt at dyrke tomater og udvalget er ganske enkelt gigantisk.


Mand plukker tomater

Tomatedyrkning i 4 simple trin:

 1. Plant dine tomater i en god jord 
 2. Opbind tomatplanten løbende
  Den bliver høj og kan ikke holde sig selv 
 3. Afpil sideskud
  Planten bør kun have én hovedstængel. Fjern alle andre sidegrene, så snart du ser dem bryde frem
 4. Tilfør masser af gødningsvand
  Tilsæt flydende drivhusgødning hver gang du vander. Følg instruktionerne på gødningen. 

Lyder det nemt? 

Det er det også! Og du vil blive rigeligt belønnet med skønne tomater, hvis du følger denne simple model.


Sådan planter du i kapilærkasser / selvvanderkasser

Se denne video, hvor Steen Korsbakke viser hvordan du planter og sørger for korrekt mængde vand.Hvornår kan du plante tomater?

Det kan du når nattemperaturen i drivhuset er min. 10˚C. Har du indkøbt planterne før denne temperatur er nået, er det en god idé at sætte dem i et meget lyst og lunt vindue (gerne omplantet i en større potte). Så vil de vokse sig store og være kraftige, når det bliver tid til at få dem ud i drivhuset.
Kurv med forskellige tomater

Så forskellige kan tomater være

Se hvor forskellige de er i farver og form. Det er de også i smagen! Snyd ikke dig selv ved kun at vælge dem, du plejer. 

Der er så mange delikate tomater. Nogle er søde, nogle er mere røgede, nogle har citrussmag eller ananassmag. De kan både være gule, sorte eller sågar stribede. De kan være bittesmå som kirsebær eller fylde en stor hånd ud. Se vores udvalg her eller kom forbi og se hele herligheden.


Tomatfrø, Tigerella
Spændende sort, der giver tidligt udbytte. Velegnet til drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Giver middelstore, røde tomater med gyldne striber. Trives i næringsrig og veldrænet jord. Vandes jævnligt. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

35,00 kr.
Tomatfrø, Indigo Rose
En mørklilla, næsten auberginesort tomat, fyldt med antioxidanter. Høstes, når farven går fra blålilla til rødbrun - tomaten har da en perfekt balance mellem sødme og syrlighed. Dyrkes med fordel i drivhus. Skuddene i bladhjørnerne, "vildskuddene", skal fjernes. Planten behøver støtte. Ryst let på blomsterklasen, så fremmes frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

40,00 kr.
Udsolgt
Tomatfrø, Potte-, Romello F1
Fin tomatsort med god frugtsætning, særligt velegnet til at dyrke i ampel på terrasse. Giver rigelig høst af små, søde tomater. Plant 2-3 planter i en ampel og lad dem hænge ned. Bliver ganske stor. Trives på næringsrig, veldrænet jord og på beskyttede steder. Vand regelmæssigt. Skuddene i bladhjørnerne, "vildskuddene", fjernes ikke.

42,00 kr.
Tomatfrø, Kirsebær-, Tiny Tim
Letdyrket cherrytomat til dyrkning i potte på altaner, i vindueskarme, drivhus eller udendørs på meget beskyttede steder. Rigeligt udbytte af små, søde tomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes jævnligt. Skuddene i bladhjørnerne skal ikke knibes. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

27,00 kr.
Tomatfrø, Kirsebær-, Chocolate Cherry
Højtydende sort med spændende udseende, til drivhus eller et beskyttet sted udendørs. Små, søde tomater med mørke striber. Dyrkes i næringsrig, veldrænet jord, gerne i en stor krukke. Vandes og gødes jævnligt. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

40,00 kr.
Tomatfrø, Kirsebær-, Supersweet 100
En meget højtydende og god sort, primært til drivhus eller udendørs på meget beskyttede steder. Høst løbende ca. 4 cm store frugter. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes jævnligt. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

35,00 kr.
Tomatfrø, Potte-, Bitonto
Udmærket, lav og kompakt sort til dyrkning i urtepotte. Giver rigelig høst. Tomaterne er små og kirsebærlignende. Trives på næringsrig, veldrænet jord og på et beskyttet sted. Vand regelmæssigt. Skuddene i bladhjørnerne, "vildskuddene", fjernes ikke. Ryst let på blomsterklasen, så fremmes frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

40,00 kr.
Tomatfrø, Kirsebær-, Sungold
Verdens sødeste tomat, ifølge flere tests! Velegnet til drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Rigt udbytte af tyndskallede og saftige tomater. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes jævnligt. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

42,00 kr.
Tomatfrø, Shirley
En favorit tomat for mange! Giver røde, glatte og mellemstore frugter. Modnes tidligere end mange andre sorter. Dyrkes med fordel i drivhus. Resistent over for meldug. Skud i bladhjørner, skal knibes af. Sorten har brug for støtte. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

42,00 kr.
Tomatfrø, Kirsebær-, Gardener´s Delight
Favoritsorten i mange lande. Til drivhus eller udendørs på beskyttede steder. Giver rigeligt udbytte af tomater med fantastisk god smag. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vandes jævnligt. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

35,00 kr.
Tomatfrø, Busk-, Balkonzauber
Glimrende, lav og kompakt sort til potte på terrasse/altan eller på friland. Tomaterne er middelstore, søde og fulde af smag. Høstes løbende. Trives i næringsrig, veldrænet jord et læfyldt sted. Vandes jævnligt. Skuddene i bladhjørnerne skal ikke knibes. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

35,00 kr.
Tomatfrø, Tiger
Smagsrig tomat, som er mulig at lagre en tid i køkkenet. Har tyk, smuk skal og meget frugtkød, hvilket gør den velegnet til madlavning. Den bedste sort at tørre i ovn. Velegnet til dyrkning i drivhus. Trives i næringsrig, veldrænet jord. Vand regelmæssigt. Planten behøver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

42,00 kr.
Tomatfrø, Frilands-, Hildares
Klassisk rød tomat, der giver tidligt udbytte. Velegnet til dyrkning udendørs på beskyttede steder, men også god i drivhuset. Trives i næringsrig og veldrænet jord. Vandes jævnligt. Planten kræver støtte. Skuddene i bladhjørnerne knibes. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen. På latin hedder frøet Solanum lycopersicum .

35,00 kr.
Jordbærtomatfrø
Et velsmagende bær, som dyrkes i drivhus eller på friland et beskyttet sted. Ananaskirsebær er ca 2 cm store og sidder omgivet af en papirlignende skal. Spises rå eller anvendes til tærter og marmelade. Dyrkes i store krukker eller direkte på jorden. Trives i næringsrig, veldrænet og fugtighedsbevarede jord. Vandes jævnligt. Kan kræve opbinding. Høstes når bærrene har fået gul/orange farve, eftermodnes evt. indendørs. På latin hedder frøet Physalis grisea .

35,00 kr.
Cherrytomat Black Cherry i 12 cm potte
Cherrytomat 'Black Cherry', Maghonibrune tomater, med en sød kompleks smag. De bliver omkring 2-3 cm i diameter, og vejer omkring de 20 g. Bedst i drivhus.

35,00 kr.
Cherrytomat Cheramy i 12 cm potte
Cherrytomat 'Cheramy', Tomaterne er røde og runde. De har en diameter på 2-3 cm, og vejer omkring 15 g. Smagen er sød og aromatisk. Bedst i drivhus.

35,00 kr.
Almindelig tomat Tigerella i 12 cm potte
Tomat 'Tigerella', Rød tomat med orange striber. Den har en diameter på 5-6 cm, og vejer omkring 50-70 g. Mild i smagen men meget saftig. God til salater. Bedst i drivhus.

35,00 kr.
Udsolgt
Cherrytomat Favorita i 12 cm potte
Cherrytomat 'Favorita', Røde små tomater med en diameter på 3 cm og en vægt på 20 g. Smagen er sød og saftig. Dyrkes i drivhus.

35,00 kr.
Almindelig tomat Dansk Export Økologisk
Tomat 'Alm. Dansk', Rødlig farve, foretrækker at stå lyst, kan bruges som drishus- og frilandstomat. Meget klassisk tomat, med en diameter på 4-5 cm.

35,00 kr.
Udsolgt
Almindelig tomat Red Zebra i 12 cm potte
Tomat 'Rød Zebra', Tomaten er rød med gule striber og foretrækker fuld sol. Har en diameter på 4-6 cm. Den er saftig med en god smag. Er bedst i drivhus.

35,00 kr.
Blommetomat Trilly i 12 cm potte
Blommetomat 'Trilly', Små røde tomater, med en diameter på 3 cm. De har en uovertruffen smag og sødme. Bedst i drivhus.

35,00 kr.
Udsolgt
Cherrytomat Gartenfreude i 12 cm potte
Cherrytomat 'Gartenfreude' Tomaterne er røde, og har en diameter på 3-4 cm, samt en vægt på 20-30 g. Sød smag. God til salat. Kan dyrkes på friland og i drivhus.

35,00 kr.
Udsolgt
Blommetomat Dasher i 12 cm potte
Blommetomat 'Dasher' Farven er rød og den har en diameter på 1,5 cm. Søde aflange tomater. Kan dyrkes i drivhus og på friland.

35,00 kr.

Vil du også lige vide hvor sunde tomater er? 

Tomater er kategoriseret som “Superfood” (en fødevare, der er så kompleks og komplet ernæringsmæssigt sammensat, at den kan have indvirkning på dit helbred). 

Her er et udpluk af tomatens gavnlige effekter: 

 • Tomat forebygger kræft, blodpropper og hjerneblødninger 
 • Tomat booster immunforsvaret 
 • Tomat giver ung og smuk hud og modvirker bumser 
 •  Tomater forbedrer din fordøjelse

Tomatdyrkning på terrasse

Dyrkning af tomater på friland

Har du ikke et drivhus? 

Fortvivl ikke. Der er flere muligheder, selvom du ikke har et drivhus, men det kræver 3 ting: 

 • sol 
 • de rigtige sorter. 

En sydvendt terrasse eller altan, hvor der er læ, giver fine forhold. Du kan også prøve at etablere en læskærm af f.eks. klar plastik.  

Tomater kommer ovenikøbet til at smage endnu bedre, når de dyrkes under åben himmel. Du kan forsøge dig med følgende sorter: ‘Gemini’, ‘Favorita’, ’Sungold’. Sorten ‘Romello’ kan desuden dyrkes i ampler.