Kurv med grøntsager

Køkkenhavens skatkammer


Det er absolut ikke nogen straf at spise grøntsager, der er hentet direkte fra ens eget skatkammer i baghaven. Du har selv sået det, passet det og ventet med spænding. Du får en helt anden oplevelse, end når du spiser grøntsager fra supermarkedet, som kan have været længe undervejs. Desuden kan du glæde dig over at smide meget mindre plastikemballage ud.

Ung kvinde i køkkenhaven

5 gode råd til køkkenhaven

Vil du have større udbytte, så læs vores bedste råd:

Så på det rigtige tidspunkt

Bag på frø-pakken vil der stå hvornår frøene skal i jorden. Du er også velkommen til at spørge os, da det selvfølgelig kan variere lidt fra år til år hvornår det optimale så-tidspunkt er.

Så i god jord

At jorden er i orden er fundamentet for, at planterne kan gro og trives. Hvis din jord ikke er for god kan du lave jordforbedring. Det gavner planterne og giver større udbytte i køkkenhaven. En del grønsager har brug for meget næring for at vokse og trives, særlig hvis du dyrker rodfrugter som selleri, rødbeder eller kål. Spørg os til råds om hvilken slags jordforbedring du skal bruge i din køkkenhave.

Husk at gøde

Planterne skal have “mad” for at kunne vokse. Du kan bruge kunst- eller naturgødning. Vi anbefaler det sidste, da det indeholder masser af mikronæringstoffer, der er godt for plantelivet. Desuden kan du næsten ikke “svide” planterne hvis du giver for meget, ligesom man kan ved kunstgødning.

Vand hvis jorden er tør

Man skal typisk ikke vande før maj/juni. Det vigtigste er dog at du kigger på jorden. Hvis den ser tør ud mangler planterne sandsynligvis vand.

Vælg nemme ting hvis du er nybegynder

Se en liste over nemme grøntsager længere nede.

 

Køkkenhave tabel

Hvor og hvornår?

Herover kan du se en oversigt over hvor og hvornår du kan så og udplante nogle af de mest almindelige grøntsager. 


 

Forbered køkkenhaven til såning

Intet vokser i dårlig jord, og vil du have et godt resultat, er det en god idé at starte med lidt jordarbejde. Udtrykket “grønne fingre” burde ændres – havemennesker får “brune fingre” af jorden, det sted, hvor alt har sin begyndelse og ende! Begynd med jordforbedring f.eks. komposteret heste-, ko eller kyllingegødning. Gødningen skal vendes ned i jorden med en greb, således at det hele blandes godt rundt. Benyt samtidig lejligheden til at luge eventuelt ukrudt væk, der er blevet siddende siden efteråret.

Vi kan også anbefale Osmo Bio Planteaktivator, som en supergod jordforbedring. Det er er en unik blanding af organiske næringsstoffer, tang, humus samt gavnlige svampesporer. Planteaktivatoren skaber en god biologisk balance i jorden, som er en forudsætning for sunde, udbytterige grøntsager. Spred Osmo Bio Aktivator på jorden og arbejd det ned i denne. 5 kg rækker til ca. 75 m2. Osmo Bio Aktivator kan gøre underværker mange andre steder. Den kan også bruges i drivhuset, til stueplanter, til sommerblomster, til træer og alle andre haveplanter.

Når gødningen er blandet godt rundt, rives jorden jævnt ud. Fjern sten, affald og ukrudt.



Direkte såning på friland

  1. Afmærk sårækkerne ved hjælp af snore og lav derefter riller, som er tilpassede efter de frø, der skal sås. Hvor dybe rillerne skal være, og hvor lang afstand der skal være mellem dem, kan du læse på frøposen.
  2. Så frøene, og vær omhyggelig med, at de ikke havner for tæt ved siden af hinanden, eftersom det så bliver svært at tynde ud.
  3. Dæk frøene med jord. Små frø skal dækkes med ca. 1 cm. jord og store frø (som f.eks. ærter og bønner) skal dække med 1,5 - 2,5 cm. jord. Vand forsigtigt med vandkandens spreder.
  4. Nu skal du bare vente på at planterne skal kigge op af jorden! Vær klar med vand, hvis det bliver tørt, og foretag den første udtynding, når det første rigtige bladpar kigger frem. De første “rigtige” blade er det bladpar, der kommer efter plantens første bladpar, kimbladene.



Alliér dig med denne bladbeskyttelse

- og få din grøntsager til at shine

GroGreen Feed & Shine til grøntsager er en specialudviklet bladgødning til alle typer spiselige afgrøder - og den er godkendt til økologisk dyrkning! Det er en organisk bladgødning med mikronæring, tangekstrakt, kulhydrater, aminosyrer og plantestyrkende mikroorganismer, som sprøjtes direkte på bladene én gang om ugen.

Med GroGreen Feed & Shine til grøntsager er det meget nemmere at holde grøntsagerne sunde, sikre god vækst og gøre grøntsagerne modstandsdygtige overfor 

  • meldug
  • gråskimmel
  • agurkeskimmel

Produktet kan også være med til at modvirke snegleskader på dine grøntsager på grund af et naturligt indhold af bitterstoffer, som snegle ikke kan lide.

Produktet er miljøvenligt og kan bruges i drivhuset, i køkkenhaven, kapilærkasser og til krukker til alle typer af spiselige afgrøder.

Prøv det - du vil ikke fortryde det!



Test om du kan bruge de gamle frøposer

Så længe frø er blevet opbevaret tørt, mørkt og køligt, kan frøene spire mange år efter udløbsdatoen. Du kan nemt foretage en spiretest derhjemme og se, om der stadig er liv i frøene.

Læg frøene i et glas vand. Frø, der stadig flyder efter 24 timer, vil sandsynligvis ikke spire. De, der synker ned til bunden af glasset, vil sandsynligvis spire.

En anden måde at foretage en spiretest på er at fugte et kaffefilter, et stykke vat eller køkkenrullepapir. Du lægger det i en skål, drysser frøene ud og dækker over med plastfolie. Lad denne skål stå ved 20 grader, så vil de under plastfolien få optimale forhold til at spire. De frø, der spirer, kan du flytte over til jorden og følge udviklingen yderligere.



Børn og forældre i køkkenhaven

Tag  børnene med i køkkenhaven

Børn elsker at deltage i et nyttigt og fælles projekt, og de bliver glade og stolte over at se det vokse. Det bliver helt sikkert også nemmere at få dem til at spise det, de selv har været med til at dyrke...

Nogle af de nemme grøntsager er 

  • Ærter
  • Salat
  • Gulerødder
  • Løg
  • Radisser
  • Spinat
  • Rødbeder 
  • Kartofler


Flere grøntsager kan også fåes i andre farver end de traditionelle. Prøv f.eks. en lilla gulerod eller en gul rødbede. 



Økologiske frø - et bevidst valg

Vi bliver flere og flere, der gerne vil tage ansvar for den klode, vi bor på. Vi vil gerne have, at vores børn og børnebørn også i fremtiden skal kunne nyde godt af naturens mangfoldighed og dyrkningens glæde. For at dette skal blive muligt, er det nødvendigt med en ny måde at tænke på, fra det lille til det store - f.eks. viljen og lysten til at dyrke vores egne grønsager på en bæredygtig måde. Korsbakke har både økologiske frø, økologisk jord og økologisk gødning.



Har du prøvet disse grøntsager i din køkkenhave?

Vi har over 1.000 forskellige “afgrøder”, du kan så i din have, og du kan se et lille udpluk herunder. Det kan være sjovt at udfordre sig selv med at afprøve grøntsager, man aldrig har smagt før. Kom forbi en dag og se de mange spændende muligheder for at få dit eget køkkenhave-skatkammer.

Skorzonnerødder og Kinaradiser

Skorzonerødder

En overset delikatessegrøntsag som sjældent kan købes i almindelige supermarkeder

Ræddiker / Kinaradisser

En rodplante, der stammer fra Kina. En dejlig spise, der enten kan nydes rå eller tilberedt.


Asparges og jordskokker

Asparges

Intet slår lækre asparges direkte fra haven - og de kan høstes år efter år. 

Jordskokker

Jordskokker er god til supper og salater - og er meget nemme at dyrke.


Romanesco og bladbede

Romanesco

En krydsning mellem broccoli og blomkål - og en forholdsvis ny grøntsag med en mild kålsmag.

Bladbede

I familie med rødbede, men i modsætning til rødbeder er det bladene og stænglerne, der spises. 


Løg og gulerodsmix

Sætteløg

En uundværlig grøntsag, der giver smag og fylde i utrolig mange retter. 

Gulerodsmix

Fabelagtig blanding af gulerødder i et væld af farver: violet, gul, orange og hvid.


Rød spidskål og rosenkål

Rød spidskål

Smagsrig og smukt rødfarvet variant af spidskål. Særdeles god i salater eller let dampet i mindre stykker.

Rosenkål

En lidt overset kål, der er super sund og smager fremragende hvis den spises rå eller kun bliver kogt let. 


Palmekål og sukkerærter

Palmekål

Et vidunderligt dekorativ kål med lange, smalle blade, der vokser som en palmekrone. Bruges bl.a. i italiensk madlavning og er lækker i gryderetter og pastaretter. Tåler frost. Frilandssåning: Når jorden er mindst +5 ° C. Vand såfladen før såning. Hold frøene fugtig indtil frøene spirer. Klarer sig dog bedst ved forspiring.


Sukkerærter

Store, tykvæggede bælge med en herlig, sød smag. Bælgene spises hele - rå eller let dampede. Høst dem inden bælgene begynder at blive runde. Vandes jævnligt. Giv planterne støtte. Skift voksested for ærterne i urtehaven hvert år. De gøder jorden. Frilandssåning: Tidligt, så snart jorden er tjenlig. Læg frøene i blød nogle timer før såningen. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret.


Bolsjestribede-rødbeder-og-grønkål

Bolsjestribet rødbede

En lækker rødbede med en sødere smag end den almindelige rødbede. De unge blade kan anvendes på samme måde som bladbede. Så ikke for tidligt, da planterne kan gå i frø, hvis de udsættes for frost om foråret. Udtyndes tidligt. Gødes med kaliumrig gødning. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret. 


Grønkål

Grønkål er simpelthen noget af det sundeste, du overhovedet kan sætte tænderne i. Grønkål er nem at dyrke og leveringsdygtig i friske, grønne vitaminer næsten hele året rundt. Grønkål tåler frost, og den får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Kan sås på friland, når jordtemp. er mindst +5°C, men forspiring anbefales.


Kvinde arbejder i køkkenhaven

“Lykken venter i salatbedet”

Udtalelsen stammer fra DR’s “bonderøv” og bygger nok mest på hans egen erfaring. Men der er lavet utallige undersøgelser, der viser det samme. 

Forskere fra Bristol University har ligefrem fundet ud af, at haveejere er gladere end gennemsnittet!!! Dette skyldes kontakten med jord, som aktiverer processer i kroppen, der danner stoffet serotonin. Havearbejde har mange gode sidegevinster for både krop og sjæl.


Læs artiklen "Haven er god for helbred og humør"


Kilde: Nelsongarden.dk