Kurv med grøntsager

Køkkenhavens skatkammer


Det er absolut ikke nogen straf at spise grøntsager, der er hentet direkte fra ens eget skatkammer i baghaven. Du har selv sået det, passet det og ventet med spænding. Du får en helt anden oplevelse, end når du spiser grøntsager fra supermarkedet, som kan have været længe undervejs. Desuden kan du glæde dig over at smide meget mindre plastikemballage ud.

Ung kvinde i køkkenhaven

5 gode råd til køkkenhaven

Vil du have større udbytte, så læs vores bedste råd:

Så på det rigtige tidspunkt

Bag på frø-pakken vil der stå hvornår frøene skal i jorden. Du er også velkommen til at spørge os, da det selvfølgelig kan variere lidt fra år til år hvornår det optimale så-tidspunkt er.

Så i god jord

At jorden er i orden er fundamentet for, at planterne kan gro og trives. Hvis din jord ikke er for god kan du lave jordforbedring. Det gavner planterne og giver større udbytte i køkkenhaven. En del grønsager har brug for meget næring for at vokse og trives, særlig hvis du dyrker rodfrugter som selleri, rødbeder eller kål. Spørg os til råds om hvilken slags jordforbedring du skal bruge i din køkkenhave.

Husk at gøde

Planterne skal have “mad” for at kunne vokse. Du kan bruge kunst- eller naturgødning. Vi anbefaler det sidste, da det indeholder masser af mikronæringstoffer, der er godt for plantelivet. Desuden kan du næsten ikke “svide” planterne hvis du giver for meget, ligesom man kan ved kunstgødning.

Vand hvis jorden er tør

Man skal typisk ikke vande før maj/juni. Det vigtigste er dog at du kigger på jorden. Hvis den ser tør ud mangler planterne sandsynligvis vand.

Vælg nemme ting hvis du er nybegynder

Se en liste over nemme grøntsager længere nede.

 

Køkkenhave tabel

Hvor og hvornår?

Herover kan du se en oversigt over hvor og hvornår du kan så og udplante nogle af de mest almindelige grøntsager. 


 

Børn og forældre i køkkenhaven

Tag  børnene med i køkkenhaven

Børn elsker at deltage i et nyttigt og fælles projekt, og de bliver glade og stolte over at se det vokse. Det bliver helt sikkert også nemmere at få dem til at spise det, de selv har været med til at dyrke...

Nogle af de nemme grøntsager er 

  • Ærter
  • Salat
  • Gulerødder
  • Løg
  • Radisser
  • Spinat
  • Rødbeder 
  • Kartofler


Flere grøntsager kan også fåes i andre farver end de traditionelle. Prøv f.eks. en lilla gulerod eller en gul rødbede. 



Har du prøvet disse grøntsager i din køkkenhave?

Vi har over 1.000 forskellige “afgrøder”, du kan så i din have, og du kan se et lille udpluk herunder. Det kan være sjovt at udfordre sig selv med at afprøve grøntsager, man aldrig har smagt før. Kom forbi en dag og se de mange spændende muligheder for at få dit eget køkkenhave-skatkammer.

Skorzonnerødder og Kinaradiser

Skorzonerødder

En overset delikatessegrøntsag som sjældent kan købes i almindelige supermarkeder

Ræddiker / Kinaradisser

En rodplante, der stammer fra Kina. En dejlig spise, der enten kan nydes rå eller tilberedt.


Asparges og jordskokker

Asparges

Intet slår lækre asparges direkte fra haven - og de kan høstes år efter år. 

Jordskokker

Jordskokker er god til supper og salater - og er meget nemme at dyrke.


Romanesco og bladbede

Romanesco

En krydsning mellem broccoli og blomkål - og en forholdsvis ny grøntsag med en mild kålsmag.

Bladbede

I familie med rødbede, men i modsætning til rødbeder er det bladene og stænglerne, der spises. 


Løg og gulerodsmix

Sætteløg

En uundværlig grøntsag, der giver smag og fylde i utrolig mange retter. 

Gulerodsmix

Fabelagtig blanding af gulerødder i et væld af farver: violet, gul, orange og hvid.


Rød spidskål og rosenkål

Rød spidskål

Smagsrig og smukt rødfarvet variant af spidskål. Særdeles god i salater eller let dampet i mindre stykker.

Rosenkål

En lidt overset kål, der er super sund og smager fremragende hvis den spises rå eller kun bliver kogt let. 


Palmekål og sukkerærter

Palmekål

Et vidunderligt dekorativ kål med lange, smalle blade, der vokser som en palmekrone. Bruges bl.a. i italiensk madlavning og er lækker i gryderetter og pastaretter. Tåler frost. Frilandssåning: Når jorden er mindst +5 ° C. Vand såfladen før såning. Hold frøene fugtig indtil frøene spirer. Klarer sig dog bedst ved forspiring.


Sukkerærter

Store, tykvæggede bælge med en herlig, sød smag. Bælgene spises hele - rå eller let dampede. Høst dem inden bælgene begynder at blive runde. Vandes jævnligt. Giv planterne støtte. Skift voksested for ærterne i urtehaven hvert år. De gøder jorden. Frilandssåning: Tidligt, så snart jorden er tjenlig. Læg frøene i blød nogle timer før såningen. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret.


Bolsjestribede-rødbeder-og-grønkål

Bolsjestribet rødbede

En lækker rødbede med en sødere smag end den almindelige rødbede. De unge blade kan anvendes på samme måde som bladbede. Så ikke for tidligt, da planterne kan gå i frø, hvis de udsættes for frost om foråret. Udtyndes tidligt. Gødes med kaliumrig gødning. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret. 


Grønkål

Grønkål er simpelthen noget af det sundeste, du overhovedet kan sætte tænderne i. Grønkål er nem at dyrke og leveringsdygtig i friske, grønne vitaminer næsten hele året rundt. Grønkål tåler frost, og den får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Kan sås på friland, når jordtemp. er mindst +5°C, men forspiring anbefales.


Kvinde arbejder i køkkenhaven

“Lykken venter i salatbedet”

Udtalelsen stammer fra DR’s “bonderøv” og bygger nok mest på hans egen erfaring. Men der er lavet utallige undersøgelser, der viser det samme. 

Forskere fra Bristol University har ligefrem fundet ud af, at haveejere er gladere end gennemsnittet!!! Dette skyldes kontakten med jord, som aktiverer processer i kroppen, der danner stoffet serotonin. Havearbejde har mange gode sidegevinster for både krop og sjæl.


Læs artiklen "Haven er god for helbred og humør"