Nye kartofler

En heldig kartoffel

Hjemmedyrkede kartofler er en af de lækreste delikatesser, du kan dyrke i haven. En delikatesse, der er næsten umulig at købe sig til, fordi du kan tilberede den umiddelbart efter, du har gravet dem op af havejorden og gnedet skindet af dem.


Kvinde med nyhøstede kartofler

En sund nationalspise

Kartofler er en sund og vigtig bestanddel af danskernes middagsmåltider, og langt de fleste lærer tidligt at holde af nationalspisen. Kartofler indeholder livsvigtige vitaminer og mineraler. 100 gr. kartofler dækker 20% af dit daglige behov for C-vitamin, og derudover indeholder kartofler vigtige mineraler som f.eks. kalium.



Hjemmedyrkede kartofler

Vil du have tidlige kartofler?

Du kan sagtens dyrke kartofler uden at forspire læggeknoldene. Men hvis du vil kunne høste kartofler allerede i juni, må du forspire. Gå efter sorter, der giver meget tidlig kartofler - se længere nede.

Forspiring - sådan gør du!

Læg kartoflerne på et leje af fugtig spagnum et lunt sted (10-15 grader er helt perfekt) og med mulighed for sollys. Fyld jord i kasser eller æggebakker og overbrus med vand, inden kartoflerne lægges tæt ovenpå jorden. I den fugtige spagnum vil kartoflerne sætte stærke, hvide rødder, så de faktisk er i gang med at gro, når de lægges i jorden ca. midt i april. Husk at vande hyppigt. Når kartoflerne er forspiret skal de i jorden.



Dyrk kartofler i spande

Dyrk kartofler i spande og få meget tidlige kartofler

Du kan høste kartofler meget tidligt, hvis du dyrker dem i dit drivhus. Læg de forspirede kartofler i spande eller andre beholdere allerede midt i marts måned og flyt så spandene ud, når toppen begynder at strække sig. Vil vejrguderne tildele os sen forårsnattefrost, flytter du blot spandene ind under den beskyttende glasflade igen. Vand er meget vigtig i hele processen for at få tidlige knolde. Dyrk også kartofler på din altan, på terrassen eller lige hvor du har lyst.

Høst flere gange

Brug de smarte pot-i-pot spande, hvor inderste spand er udstyret med ”vinduer”, så man kan se, hvordan plantens rødder og knolde udvikler sig. Bræk forsigtigt de største knolde af og sæt spandene sammen igen, så fortsætter kartoffelstænglerne med at producere nye knolde.




LÆS OGSÅ: En kartoffel er ikke bare en kartoffel