Bi i insekthotel


Sådan får du en bivenlig have


Insekter er ikke kun irriterende!

De er livsvigtige for os mennesker. De bestøvende insekter som f.eks. bier, svirrefluer og sommerfugle er dem, der gør, at vi kan få frø og frugter. Men i vores moderne samfund bliver der færre og færre insekter. Det skyldes, at deres fødegrundlag og levesteder svinder ind i takt med, at byerne vokser. Derfor skal vi sørge for bivenlige levesteder - og du kan gøre en forskel ved at gøre din have til et godt sted for bierne.  
 
Insekter på blomst

Sådan skaber du en bivenlig have:

  1. Sørg for insektvenlige levesteder  
  2. Sørg for at der er masser af bivenlige planter med høj nektarværdi - Se eksempler på bivenlige planter
  3. Hav en variation af blomstrende planter, så der er “mad” til insekterne hele året runt. 
  4. Plant vilde blomster - læs mere her om vilde blomster i haven
  5. Sørg for vand i haven

Insekthotel med insekter

Insekthoteller - bivenlig inkvartering

Vores vigtige bestøvere har brug for steder, hvor de kan overvintre til næste forår. En brændestabel, et stendige eller blot en bunke sten eller kvas er et glimrende ly for insekter. Du kan også købe færdiglavede insekthoteller, der samtidig pynter og hygger i haven. Kom forbi og se vores store udvalg af huse til både humlebier, insekter, sommerfugle og mariehøns.


Byg dit eget insekthotel

Se her hvordan du kan lave et insekthotel af materialer, du indsamler fra din have. Hvad hjælper det at have en bivenlig have, hvis der ikke er nogen bier?

Der er mangel på bier i Danmark, og rigtig mange har oplevet at deres æbletræer giver »deforme« æbler – eller slet ingen. Det skyldes, at der ikke har været bier til at udføre bestøvningen, eller at bestøvningen har været mangelfuld. Du kan få en god bestøvning og sikre en god frugthøst ved at købe et humlebistade og placere i din have.

Humlebistadiet er et engangsstade. Det indeholder én dronning og mange arbejdere. Dronningen lægger hele tiden æg og derfor stiger antallet af arbejdere i stadet. Et humlebistade kan bestøve frugttræer og buske i haver op til 2.000-3.000 m2.

Læs mere om bistadet og køb det her
Bi i ligusterhæk

Honningbier og andre bier samler værdifuld nektar og pollen i blomsterne på ligusterhækken. 
Foto: Biavl.dk

Et bivenligt tip: Udskyd hækklipningen til efter afblomstring

Hvis vi klipper hækken, inden den når at blomstre, så betyder det, at bierne ikke får gavn af de tusindvis af blomster, der kunne have været i hækken. Nyd i stedet hækkens blomster og klip bagefter, så når eventuelle fugleunger også at flyve fra reden.Sommerfugl i blomst

Andre havetips der giver en bivenlig have

  • Lad haven været lidt mindre trimmet. Lad de visne blade få lov at ligge, og lad stauderne få lov at blive stående vinteren over - det virker som et lille insekthotel
  • Lad lidt af nedfaldsæblerne ligge
  • Hav en naturlig græsplænen med lidt ukrudt i - det er mad til insekterne
  • Sørg for vand i haven - f.eks. et vandbad