Japansk kirsebærtræ

Vælg det rigtige træ til din have


Mange nye haver mangler træer, der kan vokse sig store og skønne. Træer koster lidt mere i anskaffelse end andre, mindre planter. Til gengæld kan de få et langt liv - længere end et menneskeliv - og blive en del af vores historie. Æstetisk set har de en uovertruffen evne til at give haven karaktér, og du kan gennem træerne følge årets gang fra løvspring og blomstring over eventuel bærsætning og efterårsfarver. 


Træer i haven har mange forskellige funktioner:

  • Træer kan skærme af for vind og indkik
  • De store træer danner et “loft” i haven og en dejlig skyggefuld plads nedenunder 
  • De kan give mulighed for en gynge eller hængekøje 
  • Nogle pryder med en skøn blomstring
  • Andre har spiselige frugter
  • Nogle er særligt gode til klatretræer
  • Alle træer gavner miljøet og tiltrækker liv - bl.a. fugle, bier og sommerfugle


Vælg de rigtige træer

Det er vigtigt at vælge de rette træer fra start, så tænk over hvilken af ovenstående funktioner, dit træ skal have. Træer vokser ikke så hurtigt, så det er ærgerligt at plante de forkerte træer de forkerte steder og risikere, at de skal fældes, når de er allersmukkest. Vær bevist om hvor stort træet bliver og hvor skyggen fra træet vil falde efterhånden, som træet vil blive højere. Vi vejleder dig gerne til at træffe et godt valg, så træet kan blive stående i rigtig mange år og bare blive smukkere og smukkere. 


Silhuet af træ

Træer spiller en nøglerolle i kampen mod klimaforandringer

  • Når træer vokser, optager de luftens CO₂ gennem blade og nåle. På denne måde trækker træer CO₂ ud af luften. Et fuldvoksent træ kan nemt binde op til flere tons CO₂
  • Træer styrker biodiversiteten. De giver fugle mulighed for at kunne bygge rede, og de giver livsgrundlag for en masse bier og insekter.
  • Træer kan have et kæmpe rodnet, der opsamler regnvand, hvilket kan gøre en stor forskel efter et skybrud.
 


Bænk under stort træ

Store, majestætiske, unikke træer

Ejer du en stor grund har du muligheden for at plante træer, der muligvis overlever dig selv og får majestætiske kroner og stammer. Der er noget helt særligt over store, gamle træer.
Eksempler på store træer er: Egetræ, blodbøg, lindetræ og birketræ. Se flere eksempler på store træer


5 forskellige mellemstore træer

Mellemstore træer - idéelt til parcelhushaven

De allerfleste har ikke mulighed for at plante en 30 meter høj blodbøg, men vil gerne have et træ, der alligevel bliver til noget. Disse træer er ofte podet, så stammen ikke vokser i højden. Så sikrer man at træet ikke vokser én over hovedet.
Der er rigtig mange, gode muligheder. Man kan f.eks. vælge kugleahorn (A), paradisæbletræer (B - findes i mange varianter), pilebladet pæretræ (C), japanske kirsebærtræer (D - findes i mange varianter) eller kuglekirsebær (E).


Søjletræer

Søjletræer - smalle og høje

Vil du gerne have et stort træ men mangler pladsen, så kan søjletræer være en genial løsning. De skaber blikfang, fordi de skyder i vejret uden at fylde ret meget. De kan også bruges som allétræer. 
Vælg f.eks. søjleeg, søjlebøg, søjleblodbøg, søjlerøn eller søjle-japansk kirsebær. Enkelte frugttræer findes også som søjletræer.
På billedet ses gulbladet søjlebøg forrest og søjleblodbøg bagerst.


Dværgtræer - når du kun har lidt plads

Små træer fylder ikke meget og kaster ikke uhensigtsmæssige skygger. De er ofte brugt ved indgangspartiet eller til at give lidt højde i bedet. Flere af dem kan plantes i krukker. 
Her er vist opstammet dværgsyren (A), opstammet dværgmispel (B), opstammet benved (C) og japansk blomsterpil (D). Se udvalget af vores små træer.