Rhododendronbusk

Plantning af surbundsplanter


Rhododendron og andre surbundsplanter giver nogle skønne haveoplevelser med mulighed for et hav af blomster og et fantastisk flot udtryk i bedene. Der skal ofte laves lidt ekstra arbejde for at få planterne til at trives, men det er ikke svært. Rhododendron og andre surbundsplanter skal gro i ”sur jord” dvs. jord med lav PH-værdi. 

Hvad er surbundsjord

Surbundsjord er jord med en PH-værdi (surhedsgrad) mellem 4,5-5,5. Normal havejord ligger typisk med en PH-værdi mellem 6,0-7,5. 


Hvilken jord skal jeg bruge til rhododendron og alperoser?

Når du skal lave jord til surbundsplanter, er der 3 muligheder: Den nemmeste løsning er, at grave et stort hul, og hælde 150 -200 L grov rhododendronspagnum i hullet. Dette er også den bedste metode, da ph-værdien bliver korrekt, og jordblandingen holder sin struktur i mange år.  

Man kan også blande grov rhododendron-spagnum med lidt af den eksisterende havejord, men det hæver ph-værdien lidt, og det ønsker man jo ikke. Strukturen holder heller ikke så længe, og skal hurtigere vedlieholdes. 

En tredje løsning er, at blande grov rhododendron-spagnum med både kompost og groft sand. Blandingsforholdet er: 80% spagnum, 15% kompost og 5% groft sand. Kan du skaffe kompost af blade eller grannåle, er det at foretrække. (vær opmærksom på, at kompost fra genbrugspladser, til tider kan være lige stærkt nok, for surbundsplanter)


Hvordan planter man rhododendron / alperoser og andre surbundsplanter?

Når du planter en enkelt surbundsplante, skal du grave et hul, der er minimum tre gange så stort som plantens rodklump. I plantehullet kommer du den nye jordblanding, eller spagnumen i. Vil du lave et stort surbundsbed kun med surbundsplanter, skal du have surbundsjord i en dybde af ca. 35-40 cm. Har du kraftig lerjord i haven, skal du lave bedet som et forhøjet bed for at undgå, at der bliver for vådt. Et stort hul i kraftig lerjord kan blive til noget, der minder om et stort badekar. Det vil surbundsplanter ikke gro i.


Skal jeg lave et helt bed eller skal jeg plante enkelte planter?

Det er kun et spørgsmål om, hvad du har lyst til og hvad du vil investere i projektet. Hvis du vælger at lave et stort bed, der er bygget korrekt op med den rigtige surbundsjord, får du lavet en såkaldt biotop, der hænger sammen og skal passes ens. I sådan et bed kan du anvende hele udvalget af surbundsplanter. Har du ikke mulighed eller ønske om det, kan du lave store plantehuller til hver enkelt plante, som fyldes op med surbundsjord. På den måde kan du få glæde og fornøjelse af surbundsplanterne imellem de øvrige planter i haven. 


Hvorfor skal rhododendron og andre surbundsplanter vokse i sur jord?

Surbundsplanter kan ikke optage de rigtige gødnings- og næringsstoffer, hvis de ikke vokser i sur jord. Får de ikke sur jord at gro i, vil de mistrives, blive lysegrønne, eller i værste fald dø. 


Hvornår kan man plante rhododendron / alperoser og andre surbundsplanter?

Surbundsplanter sælges for det meste i potter, og derfor er de klar til at blive plantet hele tiden. Så plantetidspunktet for surbundsplanter er i princippet, når du har tid og lyst – medmindre jorden er frossen på det tidspunkt. 


Vælg den rigtige spagnum til rhododendron / alperoser

God kvalitetsspagnum skal være lys, mellemfin/grov og med gode fibre i. Den skal have en PH-værdi mellem 4,5-5,5. Sådan en spagnum har en lang levetid i dit bed. Det kan ikke betale sig at købe dårlig kvalitet! Spagnum i dårlig kvalitet er meget mørkt eller næsten sort. Det er oftest meget fint og uden fibre, og så er det næsten fuld omsat - og ikke værd at bruge! (Vær opmærksom på, at "spagnum med gødning" ofte har en højere ph-værdi, end surbundsplanterne trives i.)


Hvor meget spagnum skal der bruges til rhododendron / alperoser?

Lad os tage udgangspunkt i en nyindkøbt rhododendron i en 5 liters potte. Planten er beskrevet til at blive cirka 150 cm. på 10 år. Her anbefales at anvende ca. 150 liter rhododendron-spagnum pr. plante, hvis planten står alene. Hvis du bygger et surbundsbed op skal dybden på surbundsjorden være 35-40 cm. Ved simpel hovedregning giver det 350-400 liter pr. m2, men da løs jord ”sætter sig” op mod 25% skal du regne med 400-500 liter pr. m2. 


Hvad er vigtig angående vanding, når jeg planter?

Tre ting er vigtige:


  1. Vand potteklumpen godt igennem inden plantning. Stil eventuelt potteklumpen i en spand vand 10 minutter inden plantningen. 

  2. Vand bedet godt, når du laver det. Spagnum er ofte så tørt, at du er nødt til at arbejde i det med en greb, imens du vander. Ellers kan det have svært ved at optage vandet. 

  3. Husk at vande grundigt efter plantning - og med jævne mellemrum derefter. Nyplantede planter er 100 % afhængige af din vanding, for at de kan komme godt i gang. 


 


LÆS OGSÅ: Beskæring af rhododendron
LÆS OGSÅ: Overdådige rhododendron