Hortensia busk

Plantning af hortensia


Fakta om plantning af hortensia: 

  • Hortensia vi gerne gro i halvskygge (sol cirka halvdelen af dagen) eller en solrig placering med vandrende skygge (træer, der skygger på planterne med jævne mellemrum).   
  • Hortensia ønsker meget vand, så placér dem ikke på steder, du ved bliver meget tørre.
  • Hortensia vil gerne gro i kalkfattig jord – også kaldet surbundsjord eller rhododendronjord. 


Hvordan planter man hortensia?

Grav et stort hul og løsn jorden godt i bunden. Størrelsen på plantehullet skal være cirka 3 gange plantens rodklump. Bland den opgravede muldjord med kompost (fx Home&Garden Plantestarter) og noget spagnum til surbundsbed. Du skal lave et sted, hvor det er dejligt at være planterod. Så får du et godt resultat. Lad rodklumpen trække vand i en spand cirka 10 minutter inden plantningen. Fyld derefter det miksede jord i plantehullet omkring planten. Overkanten af rodklumpen skal være 3 cm. under jordoverfladen og dækkes til med lidt ny jord. Træd så jorden til uden at stampe. Vand grundigt og sørg efterfølgende for vand i passende mænger. Husk at planten er 100% afhængigt af, at du hjælper den i godt i gang.


Jord til hortensia

Nogle taler om speciel hortensiajord, men de fleste hortensiaarter ønsker blot at gro i en jord, der er god til at holde sig fugtig. Dvs. god muldjord blandet med kompost og spagnum (spagnum af samme type, som bruges til rhododendron).



Farveskifte på hortensia

Farveskift på almindelig hortensia

Den almindelige hortensia ’Hydrangea macrophylla’, som findes i en masse sorter, ændrer farve ud fra hvor meget aluminiumsulfat, den kan optage. Optaget er styret af jordens surhedsgrad (PH-værdi) og tilstedeværelsen af stoffet aluminium i jorden. Plantens blomsterfarve er disponeret for enten blå, lyserød eller hvid. Er PH-værdien mellem 4,5 og 5,5 vil de blå farvetoner være fremherskende på blomsten. Er PH-værdien på 5,5 eller derover vil farven gradvist ændre sig fra blåviolet (PH=5,5) over rosa og rosa-rød for til sidst at blive hvid (PH=7). For at fremme blåfarvning skal man tilsætte aluminiumsulfat til jorden. I handlen kaldes aluminiumsulfat “Farv mig blå”. Tilsætter man kalk kan man få rosa blomster. 



Plantning af hortensia

Hortensia i krukker

Det er meget populært at plante almindelig hortensia i krukker, og de bliver af mange haveejere betragtet som sommerblomster. De sorter, der sælges til forårskrukkerne, er super flotte planter i knop og blomst og giver en fantastisk blomsteroplevelse. De er dog svære at få i blomst igen og bliver derfor ofte smidt ud efter afblomstring. Ønsker du at have en hortensia, der er mere sikker på genblomstring, skal du gå efter hortensia-sorterne ’Hydrangea macrophylla’ med sortsnavnene: ’Alma’, ’Bella’, ’Clara’, ’Dorthea’, ’Elisa’, ’Frida’, ’Bouquet Rose’, ’Endless Summer’, ’Bloomstar’, ’Summer Love’ eller ’Twist-N-Shout’. Alle disse er rigtig gode sorter, der er udviklet med bedst mulige chancer for at blomstre igen.

Du får mest ud af dine krukker med hortensia, hvis de ikke står i direkte sol. Hvis de står i halvskygge holder blomsterne meget længere. Får de for meget sol visner blomsterne i kanterne og planten får måske solskoldede blade.


Jord til hortensia i krukker

Brug en god krukke- og pottemuld og bland den evt. med noget komposteret ko-gødning eller anden kompost. Den færdige blanding skal bestå af max 20% kompost.   


Vanding af hortensia i krukker

Vær meget opmærksom på, at hortensia i krukker er meget tørstige, så stik fingeren i jorden og mærk efter. Det er i perioder nødvendigt at vande dagligt med mindre krukken har en selvvandingsfunktion.


Gødning til hortensia i krukker

Der er to gode muligheder. Du kan enten komme flydende gødning i vandet, hver gang du vander, eller du kan tilsætte depotgødning i krukkejorden. Det sidste har en virketid på 4-6 måneder.


Hortensia i krukker om vinteren

Personligt tager jeg mine krukker med hortensia ind i mit drivhus, hvor de er beskyttet mod blæst og let frost. De blomstrer flittigt år efter år. Har du ikke mulighed for et drivhus skal du prøve at finde en beskyttet placering. Det kan fx være under et halvtag ved terrassen, i carporten eller ved et læ hjørne ved huset. At tage dem indendørs er typisk ikke nogen større succes.  

 

Omplantning af hortensia i krukker

Når foråret har meldt sin ankomst, løfter du din hortensia op af krukken og kigger til dens rødder. Er der rødder over det hele, skal du overveje en større krukke. Du kan også nænsomt prøve at fjerne udtjent jord og døde rødder og dermed give plads til ny, frisk jord.


Oversigt over hortensia-typer:

  • Almindelig hortensia (’Hydrangea macrophylla’)
  • Syrenhortensia / havehortensia (‘Hydrangea paniculate’)
  • Træagtig hortensia (’Hydrangea arborescens’)
  • Klatrehortensia (‘Hydrangea anomala sub. Petiolaris’)
  • Egebladet hortensia (‘Hydrangea quercifolia’)
  • ’Hydrangea aspera’ (har ikke noget umiddelbart noget dansk navn)


LÆS OGSÅ: Beskæring af hortensia