Beskæring af klematis Kender du Klematis? En af de fantastiske eksotiske blomster, der fortryller os med sin yndefuldhed, skrøbelighed og skønhed. Klematis er en unik lian fra Ranunkelfamilien.

Klematis er en unik lian


Der er mange forskellige slags Klematis, fra enkle blomster til vildt voksende klatreplanter, der nærmest drukner i mængden af blomster. 

Ved hjælp af klematis kan du f.eks. dekorere en metalbue eller et hegn. Selvfølgelig vil det tage lidt tid, men udsigten til buen med Klematis, dækket af store eller små blomster er fascinerende. Hvis du bor i en lejlighed, har vi også en løsning til dig. Det er muligt at have klematis i en stor krukke hvor den også kan vokse sig flot og frodig.


Beskæring af klematis opdeles i tre grupper: 


Gruppe 1: 

Denne gruppe blomstrer tidligt, april - maj. Gruppen har ikke behov for beskæring hvert år, men blot bortklipning af visne grene. Hvert 5-6 år, bør der beskæres mod aldring, der klippes ned til ca. 40 cm. Det vil give et fornyet udseende efter to år, det første år vil planten være lidt mindre end normalt. Hertil hører alle C. ALPINA, C. MACROPETALA, C. MONTANA 
 

Gruppe 2: 

Disse klematis giver blomster to gange på en sæson, første gang i maj og senere omkring aug/sept. I denne gruppe skal der beskæres to gange, da der kommer blomster både på skuddene fra sidste år og fra den nuværende sæson. Derfor beskæres efter første blomstring og igen om efteråret. Hertil hører bl.a.: MULTI BLUE - THE PRECIDENT - GUERNSEY CREAM - MISS BATEMAN - CAPITAINE THULLEAUX - NELLY MOSER – KÖINGSKIND - ERNST MARKHAM - STAR OF INDIA - DESTINY 

Gruppe 3: 

I gruppe 3 skæres ned til ca. 30 cm tidligt om foråret. Dette sikrer en flot blomstring i høj- og sensommeren. Hertil hører bl.a. VITICELLA SORTER – TANGUTICA – TEXENSIS og storblomstrede som: ROUGE CARDINAL - HAGLEY HYBRID – NIOBE - COMTESSE DE BOUCHAUD - PIILU - PINK FANTASY Hvis du har en klematis og er i tvivl om, hvilken gruppe beskæring du bør vælge, kan du undlade beskæring af din plante et år og bemærke, hvornår den blomster. Hvis det er tidlige blomster, er det gruppe 1, hvis din plante blomstrer 2 gange om sommeren er det gruppe 2, eller hvis blomsterne kommer sent om sommeren er det gruppe 3.


Stedsegrøn klematis


Stedsegrøn klematis er ikke så almindelig i Danmark. Den type har desværre brug for speciel vinterbeskyttelse og specialjord. Den kan dog udmærket dyrkes i et drivhus året rundt.

Vigtige tips:

  • Da dette er en klatreplante, har planten brug for støtte, det kunne være et espalier, en bue, et hegn, et træ eller lignende, ellers vil den krølle sig sammen.
  • Den skal vandes hyppigt, så der ikke opstår stærk vandmangel.
  • Jorden skal indeholde godt med humus, altså delvist omsat, organisk materiale.
  • Klematis bør plantes, så rødderne ligger i skygge, men toppen får fuld sol.