Nye kartofler

4 tips til tidlige kartofler

Kartofler er en af havens nemmeste afgrøder men hvis du gerne vil kunne høste kartofler tidligt, så har vi et par tips.


Tip #1 
Kom foran med forspiring

Sådan forspirer du

Forspir dine nyindkøbte knolde i et lyst og ikke for varmt rum. Drys et lag fugtig sphagnum i en flad kasse eller æggebakke, overbrus med vand og læg knoldene side om side. Med en temperatur på ca. 10 – 15° vil kartoflerne have fine spirer efter 2 - 3 uger og de er dermed allerede i gang med at gro, når de lægges i jorden ca. midt i april. Husk at holde jorden let fugtig.

Hvornår har den spiret nok?

Den optimale spire er ca. 1 cm. lang, kraftig forgrenet og mørkegrøn (eller let bordeaux). Spirerne skal ikke være mere end 2 cm. 

Er det nødvendigt at forspire?

Nej. Forspiring er til dem, der gerne vil høste tidligt. Du kan også plante kartofler direkte i haven. De skal nok blive store og fine - det tager bare lidt længere tid.Tip #2
Dyrk kartofler i spande og få meget tidlige kartofler

Du kan høste kartofler meget tidligt, hvis du dyrker dem i dit drivhus. Læg de forspirede kartofler i spande eller andre beholdere allerede midt i marts måned og flyt så spandene ud, når toppen begynder at strække sig. Vil vejrguderne tildele os sen forårsnattefrost, flytter du blot spandene ind under den beskyttende glasflade igen. Vand er meget vigtig i hele processen for at få tidlige knolde. Dyrk også kartofler på din altan, på terrassen eller lige hvor du har lyst. 


Få kartofler på kun 8 uger

En kartoffelpotte, er ideel til dyrkning af tidlige kartofler og på f.eks. altanen. Læg 3 knolde i inderpotten i en god pottemuld og allerede efter ca. 8 uger kan de første kartofler høstes. Man plukker kartofler ved at løfte inderpotten op, og blot plukke de knolde man skal bruge. Derefter vil planten vokse videre og sætte nye knolde.Tip #3
Varm jorden op inden

Det er en fordel at dække jorden, hvor knoldene skal lægges. Læg et lag klar plast ud ca. 1 uge før. Plasten er med til at holde på varmen og fremme indstrålingen fra forårssolen. Når du har lagt kartoflerne Behold plastik henover ind til de begynder at komme op.


Tip #4
Dæk til efter lægning

Når kartoflerne er lagt i jorden lægger du plastik over igen. Når planterne er kommet ca. 5 cm. op skal plastikken af for at planterne kan ånde. MEN hvis du vil passe ekstra godt på planterne, kan du herefter tildække dem med fiberdug. Det skærmer planterne mod blæst og kulde (ned til -0,5 grader) og giver dem en hurtigere vækst.


Forskellige kartoffelsorter

Hvilken sort skal jeg vælge?

Der er stor forskel på de enkelte sorter hvad angår konsistens, smag og form. Hos Korsbakke har vi over 20 sorter - hver med deres fortrin. Har du ikke nogle bestemte favoritsorter, så prøv gerne 2-3 forskellige slags kartofler. Det er en god ide, hvis du vælger nogle sorter, som kan høstes på forskellige tidspunkter. 

Her kan du se nogle af de mange sorter:

Kom forbi og tjek vores store udvalg

Nogle sorter bliver hurtigt udsolgt, da de kun udbydes i begrænset mængde. 

Snyd ikke dig selv for én af sommerens goder: Lækre, nyopgravede kartofler - MUMS!


LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du kartofler (Den grundlæggende guide)