
Tomatdyrkning i 5 simple trin:
- Plant dine tomater i en god jord . Jorden i plantesækken skal være i så god kvalitet, at den kan bevare evnen til, at indeholde luft i hele vækstsæsonen. Er det en sort, omsat jord der er i plantesækken, klasker jorden hurtigt sammen og tomatplanterne vil ikke holde sig i god vækst og producere så meget, som de ellers kunne, så vælg en god kvalitet plantesæk.
- Opbind tomatplanten løbende
Den bliver høj og kan ikke holde sig selv. En snor, eller tomatspiral er ideél til formålet. - Afpil sideskud
Planten bør kun have én hovedstængel. Fjern alle andre sidegrene, så snart du ser dem bryde frem. - Tilfør masser af gødningsvand
Uden gødning = kun få tomater. Tilsæt derfor flydende drivhusgødning hver gang du vander. Følg instruktionerne på gødningen. Du kan få både mineralske og organiske gødninger, som sikrer, at du får en god vækst, med masser af tomater. Også velegnede til økologisk dyrkning, kapilærkasser og vandingsanlæg. Husk ved kapilærkasser, at du ikke skal fylde dem med vand fra start. De første par uger vander du oppefra, så planterne kan udvikle et stærkt rodnet i deres nye omgivelser, inden du fylder kasserne op med vand. - Hjælp til bestøvning Tomatplantens blomster er selvbestøvende, men der skal dog flyttes pollen fra støvknapperne til støvfanget. Dette klares normalt af insekter, men i drivhuset er det ofte småt med bestøvende insekter, så her kan man selv foretage bestøvningen, enten med en lille pensel, der føres fra blomst til blomst, eller man kan ryste blomsterklaserne let.
Lyder det nemt?
Sådan planter du i kapilærkasser / selvvanderkasser
Se denne video, hvor Steen Korsbakke viser hvordan du planter og sørger for korrekt mængde vand.

Hvornår kan du plante tomater?
Det kan du når nattemperaturen i drivhuset er min. 10˚C. Har du indkøbt planterne før denne temperatur er nået, er det en god idé at sætte dem i et meget lyst og lunt vindue (gerne omplantet i en større potte). Så vil de vokse sig store og være kraftige, når det bliver tid til at få dem ud i drivhuset.

Så forskellige kan tomater være
Se hvor forskellige de er i farver og form. Det er de også i smagen! Snyd ikke dig selv ved kun at vælge dem, du plejer.
Der er så mange delikate tomater. Nogle er søde, nogle er mere røgede, nogle har citrussmag eller ananassmag. De kan både være gule, sorte eller sågar stribede. De kan være bittesmå som kirsebær eller fylde en stor hånd ud.
Se vores udvalg her eller kom forbi og se hele herligheden.

Vil du også lige vide hvor sunde tomater er?
Tomater er kategoriseret som “Superfood” (en fødevare, der er så kompleks og komplet ernæringsmæssigt sammensat, at den kan have indvirkning på dit helbred).
Her er et udpluk af tomatens gavnlige effekter:
- Tomat forebygger kræft, blodpropper og hjerneblødninger
- Tomat booster immunforsvaret
- Tomat giver ung og smuk hud og modvirker bumser
- Tomater forbedrer din fordøjelse

Dyrkning af tomater på friland
Har du ikke et drivhus?
Fortvivl ikke. Der er flere muligheder, selvom du ikke har et drivhus, men det kræver 3 ting:
- Læ
- sol
- de rigtige sorter.
En sydvendt terrasse eller altan, hvor der er læ, giver fine forhold. Du kan også prøve at etablere en læskærm af f.eks. klar plastik.
Tomater kommer ovenikøbet til at smage endnu bedre, når de dyrkes under åben himmel. Du kan forsøge dig med følgende sorter: ‘Gemini’, ‘Favorita’, ’Sungold’. Sorten ‘Romello’ kan desuden dyrkes i ampler.
LÆS OGSÅ: Sådan får du succés i drivhuset
LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du agurker
LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du chili og peber