Plantning af frugttræ

Plantning af frugttræer


Hvornår planter man frugttræer?

De fleste frugttræer fås i potter og kan dermed plantes, når du har tid og lyst. De fleste planter bliver dog plantet i perioderne 1. marts – 30. juli og fra 15. august – 15. december.


Hvordan planter man frugttræer?

Frugttræer ønsker generelt at gro i en god og nærringsrig jord (det modsatte af meget sandet jord). God jord har stor betydning for træets vækstbetingelser, og det betyder meget for frugtudbyttet. Det giver derfor god mening at skabe de bedste vækstbetingelser for dine frugttræer. Sørger du godt for træerne, kvitterer de med et godt udbytte.

Har du en meget sandet jord, kan du nemt forbedre den med f.eks. Home & Gardens plantestarter (en jordforbedring med komposteret naturgødning) evt. suppleret med ler-granulat (købes i poser af 20 kg.). Med denne forbedring vil jorden nemmere kunne holde på vand og næring.


Hvor meget jordforbedring skal der bruges, når jeg planter frugttræer og frugtbuske?

Som tommelfingerregel skal du for hvert frugttræ bruge 50 liter plantestarter og 10 - 20 kg. ler-granulat. Miks det grundigt sammen med sandjorden i planteområdet, og du vil opnå et godt resultat.


Hvor meget sol skal frugttræer have?

Frugttræer skal plantes et sted, hvor de minimum får sol halvdelen af solskinstimerne. Det optimale vil dog være at kunne tilbyde frugttræerne sol det meste af dagen. Mængden af sol vil have meget stor indflydelse på modning af frugterne. De har brug for så meget sol som overhovedet muligt. Det er solens energi, sammen med vand og gødning, der giver frugten sødme og smag.


Hvor stort skal plantehullerne til frugttræer være?

Grav et hul, der er cirka 3 gange så stort som rodklumpen, du skal plante. Få løsnet og gennembearbejdet jorden meget grundigt og fjern større sten og evt. gamle rødder. Lav et godt sted at være ny rod. Lad plantens rodklump stå 10 minutter i en spand og suge vand inden du sætter den over i hullet. Fyld så jorden tilbage i hullet, så det passer med, at pode-stedet på frugttræet er minimum 5 cm. over jordoverfladen). Når træet er sat i rigtig dybde og jorden er fyldt tilbage, skal jorden trædes godt til - ikke stampes. 


Hvorfor skal podestedet være over jorden, når jeg planter frugttræ?

Podning er, kort fortalt, at en gartner vha. plantekirurgi har sat en rod med én egenskab sammen med en top med en anden egenskab. Man opnår dermed en plante med to egenskaber. Der kan podes på 3 grundstammer - alt afhænging om man ønsker et lille, mellem eller stort træ. F.eks. kan man pode det populære æbletræ 'Aroma' med et æbletræ, der har en rod, der gror meget langsomt. Denne podning gør, at der er mulighed for at have et aroma-æbletræ selv i en lille have. Det er idéen med podning af frugttræer, og det er ”helt naturligt”. Hvorfor skal frugttræet så plantes med podestedet minimum 5 cm. over jorden? Det er for at sikre, at det altid er roden, der bestemmer væksthastigheden. Kommer podestedet ned under jordoverfladen, vil toppen kunne finde på at slå rod og tage styringen, og i så fald kan træet blive noget større end tilsigtet. 


Er opbinding vigtigt ved plantning af frugttræer?

Det er en rigtig god idé at frugttræet er bundet til en stok eller pæl de første 2 år. Det vil gøre, at træet hurtigere få en god rodsætning, der får træet til at stå godt fast. Frugttræet skal bindes op med en strop, som ikke ødelægger barken. Vi anbefaler en blød gummistrop eller opbinding med sikkerhedssele.


Vanding af nyplantede frugttræer

Nyplantede frugttræer er 100 % afhængige af dig. Du skal hjælpe dem godt i gang. Sørg for at de bliver vandet grundigt lige efter plantningen, og at du derefter kommer forbi med vandkanden med jævne mellemrum. Vand 1 -2 gange om ugen indtil planterne er veletablerede. Det er den første vækstsæson, du skal være mest gavmild med vandtilførslen, men hjælp dem gerne længere. Jo bedre du passer træerne, des mere frugt vil de give dig. 


Hvor meget afstand skal der være mellem frugttræer? 

Plant ikke for tæt. Der skal jo også være plads til dem, når de bliver store. En tommelfinger regel er minimum 5 meter imellem hvert træ - med mindre det er dværgtræer, som godt kan stå tættere. Du er altid velkommen til at spørge os, hvis du er i tvivl. Vi hjælper dig gerne. 


Kan jeg plante frugttræer i græsplænen?

Ja, det kan du sagtens. På græsplænen står træet ofte frit og vil derfor få det sol, det ønsker. For at græsset ikke skal være for stor en konkurrent for træet, skal du dog fjerne græstørven omkring træet i en firkant på 80 x 80 cm. eller i en cirkel med en diameter på 80 cm. Hold området fri for ukrudt.


Kan jeg plante et frugttræ i en krukke?

Du kan plante dværgfrugttræer i krukker, men det bliver aldrig så godt, som når træet har sin frihed ude i jorden. Men får du passet den med vand og gødet regelmæssigt, så kan det faktisk godt blive en succes. Som hjælp til pasningen kan det anbefales at investere i en potte med selvvandingsfunktion. 


 

LÆS OGSÅ: Bæredygtig frugt direkte fra haven 
LÆS OGSÅ: Gødning af æbletræer