Æbletræ

Plantning af æbletræer


Hvornår planter man æbletræer?

I dag, hvor stort set alle æbletræer fås i potte, er der ikke noget bestemt tidspunkt, man SKAL plante. Det nemmeste er at plante i efteråret og foråret, men hvis du sørger for at passe træet godt kan du plante, når du har tid og lyst - også om sommeren. 


Hvordan planter man et æbletræ?

Æbletræer ønsker at gro i en god og næringsrig jord (det modsatte af meget sandet jord). God jord har afgørende betydning for træets trivsel, og det har indflydelse på mængden af æbler, du kan plukke. Så god jord giver meget bedre vækst og mange flere æbler. Det giver mening at være god ved træerne.

Har du en jord, der er meget sandet, kan du nemt forbedre den med f.eks. Home & Gardens Plantestarter (en jordforbedring med komposteret naturgødning) eventuelt suppleret med ler-granulat (købes i poser af 20 kg.). Med disse tiltag vil jorden nemmere kunne holde på vand og næring.


Hvor meget jordforbedring skal der bruges, når jeg skal plante æbletræ?

Som tommelfingerregel skal du for hvert æbletræ bruge 50 liter plantestarter og 10 - 20 kg. ler-granulat. Miks det grundigt sammen med sandjorden i planteområdet, og du vil opnå et godt resultat.


Skal jeg tænke på sollys, når jeg skal plante æbletræer?

Det optimale for god vækst og mange æbler er, at du kan tilbyde æbletræerne sol det meste af dagen og aldrig mindre end halvdelen af solskinstimerne. Det har afgørende betydning for modning af frugten, at de får så meget lys som absolut muligt. Sagt på en anden måde: Det er solens energi sammen med vand og gødning, der giver smagen i æblet. Så ingen sol – ingen smag. Sådan kort fortalt! 


Hvor stort et hul, skal jeg grave, når jeg skal plante æbletræ?

Når du graver plantehuller til dine æbletræer, er det en god idé, at du giver dig god tid til at lave store huller, få løsnet og gennembearbejdet jorden grundigt og få fjernet større sten og evt. gamle rødder. Grav et hul, der er minimum tre gange så stort, som rodklumpen du skal plante. Lav et godt sted at være ny rod. Fyld så jorden tilbage i hullet, så det passer med, at pode-stedet på æbletræet er minimum 5 cm. over jordoverfladen. Når træet er sat i rigtig dybde og jorden er fyldt tilbage, skal det trædes godt til - ikke stampes.


Hvorfor skal podestedet være over jorden, når jeg planter æbletræ?

Fordi æbletræet jo som nævnt er podet, og podning er kort fortalt, at en gartner vha. plantekirurgi har sat en rod med én egenskab sammen med en top med en anden egenskab. Podningen gør, at der opnås en plante med to egenskaber: En rod, der gør, at træet ikke bliver for stort, og en top med en bestemt slags æbler. Det er idéen med podning af et æbletræ. Hvorfor skal æbletræet så plantes med podestedet minimum 5 cm. over jorden? Det er for at sikre, at det altid er roden, der bestemmer den hastighed, æbletræet gror med. Kommer podestedet i forbindelse med jorden, eller ned i jorden, vil toppen kunne finde på at slå rod og tage styringen, så dit træ måske bliver alt for stort. 


Er opbinding vigtig ved plantning af æbletræ?

De 2 første år efter plantning har æbletræet det bedst med at være bundet til en stabil stok eller pæl. På den måde vil træet hurtigst få en stabil rodsætning. Æbletræet skal bindes op med en strop, som ikke ødelægger barken. Vi anbefaler en blød gummistrop. 


Vanding af æbletræer 
- hvor meget skal der til, når jeg lige har plantet?

Nye æbletræer er 100 % afhængige af dig! Du skal hjælpe dem godt i gang. Sørg for at de bliver vandet grundigt efter plantningen, og at du følger op med jævne mellemrum til planterne er veletableret - i starten 1-2 gange i ugen. Det er den første vækstsæson, du skal være mest opmærksom på, men hjælp dem gerne længere – jo bedre du passer dem, des før får du æbler. 


Plantning af æbletræer - afstand

Tænk på at få afstand i mellem træerne, så der også er plads til dem, når de bliver større. Den generelle anbefaling er minimum 5 meter mellem hvert træ. Det giver det bedste resultat, men spørg os endelig til råds. Vi hjælper dig meget gerne.


Kan jeg plante æbletræer i græsplænen?

Det kan du med fordel gøre i mange tilfælde, for på græsplænen kommer de ofte til at stå frit og får meget sol. Du skal blot huske, at græsset vil være en stor konkurrent til træet, hvis det kommer for tæt på. Fjern græstørven omkring træet i en cirkel med en diameter på 80 cm. eller en firkant på 80 x 80 cm. og hold det derefter fri for ukrudt.


Kan jeg plante æbletræ, hvor der har stået et før?

Nej, det kan du ikke med mindre du skifter jorden i et stort område, cirka 120 x 120 cm. og 50 cm. i dybden. Jorden skal skiftes fordi det gamle æbletræ har aflejret et stof i jorden, der gør, at et andet æbletræ ikke kan gro på samme plads. 


LÆS OGSÅ: Bæredygtig frugt direkte fra haven
LÆS OGSÅ: Gødning af æbletræer