Sådan dyrker du kartofler

Det er ikke så svært, og glæden ved nyopgravede kartofler er stor! Så det er bare med at komme i gang med at dyrke kartofler.

Derfor skal du have kartofler i køkkenhaven

  • SMAGEN. Nyopgravede kartofler smager himmelsk
  • KARTOFLER ER SUNDE. De indeholder livsvigtige vitaminer og mineraler. 100 gr. kartofler dækker 20% af dit daglige behov for C-vitamin, og derudover indeholder kartofler vigtige mineraler som f.eks. kalium.
  • DET ER NEMT. Det er faktisk en af de nemmeste ting, du kan dyrke Du kan være selvforsynende. Det kan du være fra juni til september


Sådan vokser en kartoffel

Læggekartoflen formerer sig i jorden med et væld af små rodstængler (navlesnore), hvorpå der sidder en ny kartoffel. Jo længere tid de får lov at vokse, des større bliver de. Knoldene er “færdige”, når den grønne plante blomstrer. Du kan dog sagtens begynde at høste før, så er kartoflerne bare mindre.

Sådan dyrker du kartofler

1. Vælg hvilke slags du vil dyrke

Der er mange at vælge mellem og hver sort har sine fortrin. Det vigtigste er, at du vælger ’rigtige’ læggekartofler og ikke spisekartofler. Læggekartofler er nemlig statskontrollerede for diverse sygdomme.

 2. Varm jorden op inden (kun nødvendigt hvis du vil fremme processen)

Det er en fordel at dække jorden, hvor knoldene skal lægges, med et lag klar plast 1 uge før (eller bare nogle dage). Plasten er med til at holde på varmen og fremme indstrålingen fra forårssolen. De helt tidlige kartoffelsorter kan komme i jorden allerede fra slutningen af marts, mens de senere sorter først bør lægges i løbet af april.

3. Læg knoldene

Læg knoldene i 10-15 cm dybde med spirene opad. Afstanden mellem hver læggekartoffel skal være 30 cm. Naborækken skal være ca. 50 cm væk. Når knoldene er lagt, vander du godt, giver lidt gødning og river det let. Af gødning kan vi anbefale Organisk havegødning eller almindelig havegødning.

 4. Tildæk kartoflerne (Kun nødvendigt hvis du vil fremme processen)

Når kartoflerne er lagt i jorden lægger du plastik over igen. Når planterne er kommet ca. 5 cm. op skal plastikken af for at planterne kan ånde. MEN hvis du vil passe ekstra godt på planterne, kan du herefter tildække dem med fiberdug. Det skærmer planterne mod blæst og kulde (ned til -0,5 grader) og giver dem en hurtigere vækst. 

 5. Hyp

Kartoffelknoldene tåler ikke lys, så bliver de grønne og giftige. Ved at hyppe løs jord op omkring planterne undgår du, at de øverste knolde får arbejdet sig op til jordoverfladen, og samtidig vil den løse jord fremme udviklingen af store sunde kartofler. Kartoffelplanterne vokser hurtigt, og de grønne toppe optager i løbet af kort tid pladsen i bedet, så ukrudtet ikke kan få fat. De små ukrudtplanter, der alligevel forsøger sig, vil senere automatisk blive skubbet op, når du hypper.

 6. Høst

Planten er klar til høst, når den er færdig med at blomstre, men du kan sagtens snuppe nogle smagsprøver før den tid. Så er de bare ikke så store.  LÆS OGSÅ: Tips til tidlige kartofler (Hvis du gerne vil høste tidligt)