Kålsalat

Kål i køkkenhaven

Kål er noget af det sundeste, man kan spise. Kål er ikke alene kræftforebyggende, men også rig på fibre, vitaminer, magnesium og andre mineraler. Fibre mætter godt og gør det lettere at holde vægten.

Grønkål

Grønkål - Danmarks vigtigste grøntsag

Grønkål er både blevet udnævt til superfood og til Danmarks vigtigste grøntsag. Det er simpelthen noget af det sundeste, du overhovedet kan sætte tænderne i. 

De sprøde blade er sprængfyldte med sundhedsfremmende stoffer (polyfenoler). Nyeste forskning tyder bl.a. på, at netop de gavnlige stoffer i grønkålstyperne kan hæmme kræftcellers vækst. Grønkål er desuden smækfuld af kostfibre og spækket med både A-, C- og K-vitamin samt kalcium, jern, mangan og kalium. Sådan! Og så smager de oven i købet himmelsk! Vil man have fuldt udbytte af de sundhedsfremmende stoffer, anbefaler kost- og ernæringseksperter at man spiser grønkål i rå tilstand.

Grønkål er fantastisk at dyrke selv, for den er nem at dyrke og leveringsdygtig i friske, grønne vitaminer næsten hele året rundt. Grønkål tåler frost, og den får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost.



Forskellige kål

Kend din kål

Romanesco: En krydsning mellem blomkål og broccoli og kan derfor også erstatte disse i opskrifter. Det er en velsmagende og dekorativ kål og er især god i rå form i f.eks. salater.  

Broccoli: Kaldes også SUPERKÅL. Det er en sand vitaminbombe med let og lækker kålsmag. Vitaminerne bevares bedst, når broccoli ikke koger for længe.  

Savoykål: En sund og smuk hovedkål med stærkt krøllede blade og mild kålsmag. Sprængfyldt med vitaminer.



Rød grønkål

Rød grønkål - sund og ekstra dekorativ

Rød grønkål (også kaldet Scarlet grønkål) er højere end den almindelige grønkål og er lidt ekstra kruset. Den minder, både i smag og konsistens, om den almindelig grønne grønkål og kan også anvendes på samme måde: frisk i salater, til kålchips, i grøntsagsjuicer, til grønlangkål, i gryderetter m.m.

Dekorativ - hele vinteren

De smukke blade kan også bruges i buketter, i dekorationer eller som anretningspynt. Når alt andet er kedeligt om vinteren står grønkål stadig frisk og strutter. I gamle dage blev grønkål faktisk brugt som juletræ, hvis man ikke havde råd til et rigtigt juletræ. Den røde grønkål kan også anvendes i blomsterbedet som prydplante.



Net til kål

Dyrkning af kål i køkkenhaven

Kål kan sås direkte fra sidst i april eller plantes ud som forkultiverede planter fra maj. Afstanden i rækken og mellem rækkerne skal være ca. 50 cm. Vand i tørre perioder for at undgå for tidlig blomstring og gød jævnligt.

Dæk kål med net - ellers kan der blive gjort kål på det

Det er næsten umuligt at dyrke kål, uden at insekter og deres larver gnaver i det. De kan ødelægge det fuldstændig og dit arbejde er spildt. Dæk dine kål med net allerede fra start, da skadedyr kan angribe planten i hele perioden. Vælg en type net, hvor der er god luftgennemgang. Nogle bruger fiberdug, og det kan fungere i det tidligere forår, men når sommervarmen kommer, risikerer man rådangreb pga. fugt under dugen. Overdækker man med kålnet hele sæsonen, vil man normalt få store og flotte kål uden angreb. Kålnet kan holde i mange år. Det holdes nemt på plads vha. elektrikerrør, der stikkes i jorden som en bue.



Grøntsagsbakker

Skyd genvej til lækre grøntsager

Kom hurtigt og sikkert i gang med køkkenhaven ved at bruge grøntsager, der har overstået babystadiet. De færdige udplantningsplanter er klar fra maj måned.



Grønkålschips

Grønkålchips 

- knasende sprøde og glimrende snack til en fredagsøl

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 200 grader. Rens grønkålen grundigt og skær bladene i grove stykker. Læg grønkålen i en skål, hæld olivenolie over og drys med lidt salt. Bland godt og læg kålen på en bageplade med bagepapir. Sættes i ovnen i cirka 7-10 minutter.



Romanesco

Romanesco med sennep og salvie  

Ingredienser: 

  • 1 romanesco 
  • 1½ spsk. grov sennep 
  • ½ spsk. balsamicoeddike 
  • 2 spsk. olivenolie 
  • Salt og peber 
  • Salvie 

Bræk romanescoen i stykker og kog dem i kort tid i saltet vand. Bland en marinade af sennep, vineddike og olie. Tilsæt salt og peber. Bland romanesco og salvie i marinaden og lad det stå koldt i en halv times tid. Pynt med smørstegte friske salvieblade