Æbletræer med masser af æbler

Gødning af æbletræer


Er gødning til æbletræer nødvendigt?

Ja, gødning til æbletræer er nødvendig, hvis du ønsker en toppræstation fra æbletræerne med store mængder af saftige, sprøde æbler. Skal æbletræerne præstere, skal de have ”mad” (gødning og vand). Passer du træerne godt, er du også næsten sikker på årlige succeser.


Gødning af æbletræer - hvornår? 

Der er mange meninger om hvor meget æbletræer skal gødes. Vores anbefaling er at gøde hver 5.-6. uge fra begyndelsen af marts og frem til 1. august. Efter 1. august skal planterne have tid til at afmodne alle de nye skud, så planten er stærk og klar til frost og sne.


Hvilken slags gødning til æbletræer?

Der er mange varianter af gødningsprodukter. Vi anbefaler ”OSMO universal havegødning” (organisk) eller NPK-gødningen ”Havegødning nr. 1” (Kunstgødning). Du vælger selv hvilken type, du er til. Doseringsanvisning står på produktet.


Hvordan gør professionelle frugtavlere?

De fleste professionelle frugtavlere har faste vandingsanlæg med gødning på deres marker. Det har de selvfølgelig ikke for sjov, men fordi det er nødvendigt for at at opnå et stort udbytte hvert år. Som almindelig haveejer har man nok et lidt mere afslappet forhold til udbyttets størrelse, men en ting er sikkert, jo bedre vi gør det for træerne, jo flere og bedre æbler giver de os.  


Gødning af æbletræer – få mest muligt ud af det

Gødning bliver først aktiveret, når det kommer i forbindelse med jorden og når vandet har opløst det. Det kan være en god idé at rive, kultivere eller på anden måde lave lidt jordarbejde. Det får gødningen blandet med det allerøverste jordlag. Hvis der ikke er udsigt til en snarligt kraftig regnbyge, så kan du med fordel vande, så gødningen kan komme til at virke med det samme. 


Få et større udbytte af dine æbletræer

Et æble indeholder cirka 94% vand, og æbletræer har brug for meget vand. Sørger du for vand til træet i tørre perioder, vil du hjælpe det rigtig meget, og du vil kunne høste et væsentligt bedre udbytte. 


LÆS OGSÅ: Bæredygtig frugt direkte fra haven
LÆS OGSÅ: Plantning af æbletræer
LÆS OGSÅ: Plantning af frugttræer