

Udviklingen foregår i 3 trin:
- Forspiring. De små frø spirer
- Omplatning / prikling. Planterne har vokset og har brug for mere plads
- Udplantning. Planterne skal ud i køkkenhaven. Hvis du vil have en nem løsning, kan du til maj købe planter i dette stadie på Planteskolen Har du lyst til at forspire, så er tiden inde til at gå i gang. Du kan forspire alverdens sommerblomster, grøntsager og krydderurter i drivhuset eller i vindueskarmen.
Planlægning og indkøb
Start med at tage en tur på planteskolen og find ud af, hvad du gerne vil dyrke i år. Vi har et meget stort udvalg af frø - f.eks. tomatfrø, grøntsagsfrø og blomsterfrø. Bag på hver enkelt frøpakke finder du information om, hvornår du kan forspire frøene og hvornår du kan plante ud. Følg altid instrukserne på frøposen.
Hvad kan jeg forspire i?
Du kan bruge helt enkle remedier såsom bakker, mælkekartoner eller potter, når du skal forspire. Du kan også lave dine egne potter af avispair med den smarte paperpot-maker. Se her:
Se hvordan du laver hjemmelavede potter til forspiring af avispapir. Når de små planter senere skal omplantes, behøver man ikke at fjerne avispotten, den formulder hurtigt. Du kan købe paperpot-makeren her.
Spiretilbehør
Der findes også mange, smarte produkter, som gør det nemt at forspire. Se alt spiretilbehør og lad os vise dig et par eksempler:

1. Forspiring
Bag på hver enkelt frøpakke finder du information om, hvornår du kan forspire frøene og hvornår du kan plante ud. Følg altid instrukserne på frøposen. For at lykkes med forspiring er det vigtigt med gode vækstbetingelser:
Den rigtige jord
Brug altid så- og priklejord når du forspirer frø. Vælger du almindelig jord, risikerer du, at rødderne bliver svedet, da jorden kan være for næringsholdig. Så- og priklejord er sammensat af fin sphagnum, sand og ganske lidt gødning. Det giver den bedste start og videre vækst for alle små plantebørn.
Masser af lys
Der er brug for masser af lys ved indendørs forspiring. Hvis planterne ikke får lys nok, vil de strække sig efter lyset og blive lange og ranglede, hvilket ikke er en fordel, når de skal plantes ud. Så find en sydvendt vindueskarm - eller overvej at bruge vækstlys.
Gødning
Når de små planter er plantet om, er det en god idé at komme gødning i vandet, når du vander. Vi kan anbefale Home & garden flydende gødning.

Vækstlys - giver planterne bedre lysforhold
Vækstlys til planter giver det helt rigtige lys, så planterne trives. Vækstlys anvendes til forspiring, så planterne ikke bliver lange og ranglede. De kan også bruges til steder i boligen, hvor der ikke er dagslys nok til, at planter kan trives. Se vores vækstlysprodukter her

2. Omplantning (prikling)
Når planterne har fået deres første rigtige blade (de blade, der kommer efter de allerførste kimblade) skal de plantes om. Vand gerne planterne en times tid før omplantningen, så er det nemmere at få planterne op og dele dem uden at beskadige dem. Hver lille plante skal have sin egen urtepotte. Fyld urtepotterne med god jord og lav huller, hvor planterne skal placeres i. Vær forsigtig når du omplanter de små, spæde planter. Visse planter, f.eks. tomater, kan have behov for yderligere en omplantning, før den sidste flytning til bedet eller drivhuset.
3. Udflytning
Når planterne til sidst skal “flytte hjemmefra” (eller i hvertfald ud af huset), kan det godt være en chokerende oplevelse for dem. Et godt råd er derfor gradvist at vænne planterne til de nye og meget anderledes forhold. Det gør du ved at starte med at sætte dem ud nogle timer ad gangen - og gerne i skyggen.

Forspiring af kartofler
Du kan sagtens dyrke kartofler uden at forspire læggeknoldene. Men hvis du vil kunne høste allerede i juni, må du tage vindueskarmen til hjælp. Her kan du læse om hvordan du forspirer kartofler.

Dahlia
Dahlia - eller georginer, som de også kaldes - hører til havens små mirakler. Mangfoldigheden er ganske enkelt enorm, når det gælder dahlia. En bred palet af de skønneste farver kombineret med kunstneriske smukke former fra de helt enkle over stærk fyldte til perfekte pomponer. Samtidig er der få blomster, du får så lang tids glæde af i haven – og i vasen - som dahlia. Se hele vores udvalg af dahlia her.
Forspiring / drivning af dahliaknolde
Du får den længste blomsterglæde, hvis du forspirer knoldene i potter et lyst og frostfrit sted. Blomsterfloret skal have tid til at udvikle sig fra den tørre knold, der desværre er sart og absolut ikke tåler frost. Derfor skal knolden drives under lyse, frostfri forhold. Læg den i en stor urtepotte med gennemfugtet krukkemuld, dæk med 5 cm. jord og hold jorden fugtig. Knolden spirer hurtigt, og planten kan plantes ud i haven, når risikoen for frost er helt ovre.
Læs mere om hvordan du planter og plejer dahlia.