Dansk frugt i små kurve

Bæredygtig frugt direkte fra haven

Frugt, du selv har dyrket og kan spise friskplukket, smager bedre end den, du kan købe dig til. Du ved præcist, hvordan frugten er dyrket, og du ved, at frugten fra din egen have ikke har tilbagebragt mange kilometer for at nå frem til din frugtskål. 


Æblet til allergikeren: Malus Santana

Æbletræet til allergikeren

Æbler fra træet ‘Malus Santana’ har den særlige egenskab, at indholdet af allergifremkaldende stoffer er lavt, så det som regel kan nydes af æbleallergikere. Æblerne er gule med rød kind og har en super god smag. Modner i september. Søjlefrugttræer

De slanke - som næsten ikke kræver plads

Hvis du tror, det kræver masser af plads at kunne høste lækker frugt af egen avl, så kan du godt tro om igen. Der er nemlig gode sorter af de vigtigste frugttræer, der netop er udviklet til begrænsede pladsforhold. Det er slanke træer, der kun fylder lidt i bredden, men de giver masser af velsmagende frugter. 

A) Søjle-æble ’Starcats’ 
B) Søjle-pære ’Conference Spuur’ 
C) Søjle-mirabelle ’Mirabelle Ruby’Æbler og æblepresse

Æbler til most og saft

Du kan forvandle overskuddet af æblehøsten til hjemmepresset æblemost eller æblesaft, der kan gemmes til senere brug. Du kan bruge alle slags æbler - også nedfaldsæbler. Som tommelfingerregel kan man regne med, at halvdelen af æblets vægt bliver til saft (20 kg. æbler bliver til 10 kg. saft), men det afhænger af æblesorten. De saftigste æbler giver mest saft. Eksempler på saftige æbler er ‘Santana’, ‘Elstar’, ‘Aroma’ og ‘Rosette’. 

Sådan presser du æbler

Æblerne skal først vaskes og sorteres. Æbler med råd skal kasseres, da de ellers forurener mosten. Derefter skal æblerne findeles. Det gøres nemmest i en kværn, der er beregnet til formålet. Den kværnede frugt (pulp) er nu klar til at komme i en æblepresse, hvor den forvandles til den skønneste most. Hvis du ikke har lyst til at investere i udstyret, er det ofte muligt at finde nogen, der udlejer det på dagsbasis. Vesterhavsmost sortsren æblemost

Smag på æblemost før du køber

På planteskolen har vi æblemost i 15 sorts-rene varianter. De smager lige så forskelligt som de forskellige æblesorter. Vi uddeler smagsprøver, så du kan vælge det rigtige æbletræ til din have. Vi sælger også de lækre æblemoste, som desuden er en fin servering til gæster. 


Lad os smage os frem til sorten på dit ynglingsæble

Har naboen et æbletræ med æbler, du godt kan lide, kan du også tage æblet med og lade os smage. I mange tilfælde vil vi kunne fortælle dig, hvilken sort det er. 
LÆS OGSÅ: Gødning af æbletræer
LÆS OGSÅ: Plantning af æbletræer
LÆS OGSÅ: Plantning af frugttræer