

1. Så i god jord
At jorden er i orden er fundamentet for, at planterne kan gro og trives. Hvis din jord ikke er for god kan du lave jordforbedring. Det gavner planterne og giver større udbytte i køkkenhaven. En del grønsager har brug for meget næring for at vokse og trives, særlig hvis du dyrker rodfrugter som selleri, rødbeder eller kål. Spørg os til råds om hvilken slags jordforbedring du skal bruge i din køkkenhave.
Sådan forbedrer du din jord i køkkenhaven
Du kan f.eks. bruge komposteret heste-, ko eller kyllingegødning. Gødningen skal vendes ned i jorden med en greb eller en fræser, således at det hele blandes godt rundt. Vi kan også anbefale Osmo Bio Planteaktivator, som en super god jordforbedring. Det er er en unik blanding af organiske næringsstoffer, tang, humus samt gavnlige svampesporer. Planteaktivatoren skaber en god biologisk balance i jorden, som er en forudsætning for sunde, udbytterige grøntsager. Spred Osmo Bio Aktivator på jorden og arbejd det ned i denne. 5 kg rækker til ca. 75 m2. Osmo Bio Aktivator kan gøre underværker mange andre steder. Den kan også bruges i drivhuset, til stueplanter, til sommerblomster, til træer og alle andre haveplanter.

2. Så på det rigtige tidspunkt
Bag på frø-pakken vil der stå, hvornår frøene skal i jorden, men det kan selvfølgelig variere lidt fra år til år, hvornår det optimale så-tidspunkt er. En god tommelfingerregel er derfor:Sådan sår du i køkkenhaven
- Rens sten og ukrudt bort. Gød jorden, og vand, så jorden er fugtig.
- Lav små huller, eller træk en sårille i jorden. Så frøene ifølge anvisninger på frøposen
- Vand yderligere en gang, forsigtigt så frøene ikke flyder væk. Hold jorden fugtig indtil frøene har spiret.
Test om du kan bruge de gamle frøposer:
3. Husk at gøde
Planterne i køkkenhaven skal have “mad” for at kunne vokse. Du kan bruge kunst- eller naturgødning. Vi anbefaler det sidste, da det indeholder masser af mikronæringstoffer, der er godt for plantelivet. Desuden kan du næsten ikke “svide” planterne hvis du giver for meget, ligesom man kan ved kunstgødning.
Du kan f.eks. vælge denne organiske universalgødning. Den er rigtig god!
4 stk på lager, leveringstid 1-7 dage

4. Brug bladbeskyttelse
Glæden ved køkkenhaven falmer en del når planterne bliver angrebet af f.eks. meldug og skimmel. Men risikoen kan nedsættes markant. Vi vil gerne anbefale dig et helt fantastisk produkt: GroGreen Feed & Shine.
6 stk på lager, leveringstid 1-7 dage
GroGreen Feed & Shine til grøntsager er en specialudviklet bladgødning til alle typer spiselige afgrøder - og den er godkendt til økologisk dyrkning!
Det er en organisk bladgødning med mikronæring, tangekstrakt, kulhydrater, aminosyrer og plantestyrkende mikroorganismer, som sprøjtes direkte på bladene én gang om ugen.
Med GroGreen Feed & Shine til grøntsager er det meget nemmere at holde grøntsagerne sunde, sikre god vækst og gøre grøntsagerne modstandsdygtige overfor
- meldug
- gråskimmel
- agurkeskimmel
Produktet kan også være med til at modvirke snegleskader på dine grøntsager på grund af et naturligt indhold af bitterstoffer, som snegle ikke kan lide. Produktet er miljøvenligt og kan bruges i drivhuset, i køkkenhaven, kapilærkasser og til krukker til alle typer af spiselige afgrøder.
Prøv det - du vil ikke fortryde det!

5. Vælg nemme ting, hvis du er nybegynder
Nogle afgrøder er bare nemmere at få til at lykkes end andre. Det kunne f.eks. være:
- Ærter
- Salat
- Gulerødder
- Løg
- Radisser
- Spinat
- Rødbeder
- Kartofler

6. Vand hvis jorden er tør
Ja, det lyder jo simpelt. Og det er det egentlig også. Du skal vande lige efter, du har sået frøene, og derefter skal du kigge på jorden. Hvis den ser tør ud, mangler planterne sandsynligvis vand, og det er tid til at vande. Hvis du bruger højbede bliver jorden hurtigere tør, og du skal derfor vande lidt oftere.

7. Plant forspirede grøntsager - en nem vej til succés i køkkenhaven
Fra ca. 25. april er jorden ved at være varm nok til at plante forspirede grøntsager. Måske har du forspiret dine egne? Du kan også købe bakker med forspirede grøntsager. I så fald er du sikker på at få stærke planter, der har overstået babystadiet. Kom forbi planteskolen og tjek vores store udvalg.
Har du prøvet disse grøntsager i din køkkenhave?

Skorzonerødder
En overset delikatessegrøntsag som sjældent kan købes i almindelige supermarkeder
Ræddiker / Kinaradisser
En rodplante, der stammer fra Kina. En dejlig spise, der enten kan nydes rå eller tilberedt.

Asparges
Intet slår lækre asparges direkte fra haven - og de kan høstes år efter år.
Jordskokker
Jordskokker er god til supper og salater - og er meget nemme at dyrke.

Romanesco
En krydsning mellem broccoli og blomkål - og en forholdsvis ny grøntsag med en mild kålsmag.
Bladbede
I familie med rødbede, men i modsætning til rødbeder er det bladene og stænglerne, der spises.

Sætteløg
En uundværlig grøntsag, der giver smag og fylde i utrolig mange retter.
Gulerodsmix
Fabelagtig blanding af gulerødder i et væld af farver: violet, gul, orange og hvid.

Rød spidskål
Smagsrig og smukt rødfarvet variant af spidskål. Særdeles god i salater eller let dampet i mindre stykker.
Rosenkål
En lidt overset kål, der er super sund og smager fremragende hvis den spises rå eller kun bliver kogt let.

Palmekål
Et vidunderligt dekorativ kål med lange, smalle blade, der vokser som en palmekrone. Bruges bl.a. i italiensk madlavning og er lækker i gryderetter og pastaretter. Tåler frost. Frilandssåning: Når jorden er mindst +5 ° C. Vand såfladen før såning. Hold frøene fugtig indtil frøene spirer. Klarer sig dog bedst ved forspiring.
Sukkerærter
Store, tykvæggede bælge med en herlig, sød smag. Bælgene spises hele - rå eller let dampede. Høst dem inden bælgene begynder at blive runde. Vandes jævnligt. Giv planterne støtte. Skift voksested for ærterne i urtehaven hvert år. De gøder jorden. Frilandssåning: Tidligt, så snart jorden er tjenlig. Læg frøene i blød nogle timer før såningen. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret.

Bolsjestribet rødbede
En lækker rødbede med en sødere smag end den almindelige rødbede. De unge blade kan anvendes på samme måde som bladbede. Så ikke for tidligt, da planterne kan gå i frø, hvis de udsættes for frost om foråret. Udtyndes tidligt. Gødes med kaliumrig gødning. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret.
Grønkål
Grønkål er simpelthen noget af det sundeste, du overhovedet kan sætte tænderne i. Grønkål er nem at dyrke og leveringsdygtig i friske, grønne vitaminer næsten hele året rundt. Grønkål tåler frost, og den får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Kan sås på friland, når jordtemp. er mindst +5°C, men forspiring anbefales.

Kilde: Nelsongarden.dk