Kurv med grøntsager

7 gode råd til køkkenhaven


Det er absolut ikke nogen straf at spise grøntsager, der er hentet direkte fra ens egen køkkenhave. Du har selv sået det, passet det og ventet med spænding. Du får en helt anden oplevelse, end når du spiser grøntsager fra supermarkedet, som kan have været længe undervejs. Desuden kan du glæde dig over at smide meget mindre plastikemballage ud. 

 Men det er sjovest hvis man får et godt udbytte, ikke? 

 Vi har derfor samlet 7 råd til dig:

1. Så i god jord

At jorden er i orden er fundamentet for, at planterne kan gro og trives. Hvis din jord ikke er for god kan du lave jordforbedring. Det gavner planterne og giver større udbytte i køkkenhaven. En del grønsager har brug for meget næring for at vokse og trives, særlig hvis du dyrker rodfrugter som selleri, rødbeder eller kål. Spørg os til råds om hvilken slags jordforbedring du skal bruge i din køkkenhave.

Sådan forbedrer du din jord i køkkenhaven 

Du kan f.eks. bruge komposteret heste-, ko eller kyllingegødning. Gødningen skal vendes ned i jorden med en greb eller en fræser, således at det hele blandes godt rundt. Vi kan også anbefale Osmo Bio Planteaktivator, som en super god jordforbedring. Det er er en unik blanding af organiske næringsstoffer, tang, humus samt gavnlige svampesporer. Planteaktivatoren skaber en god biologisk balance i jorden, som er en forudsætning for sunde, udbytterige grøntsager. Spred Osmo Bio Aktivator på jorden og arbejd det ned i denne. 5 kg rækker til ca. 75 m2. Osmo Bio Aktivator kan gøre underværker mange andre steder. Den kan også bruges i drivhuset, til stueplanter, til sommerblomster, til træer og alle andre haveplanter.


2. Så på det rigtige tidspunkt 

Bag på frø-pakken vil der stå, hvornår frøene skal i jorden, men det kan selvfølgelig variere lidt fra år til år, hvornår det optimale så-tidspunkt er. En god tommelfingerregel er derfor: 
Se på hvornår landmændene begynder at så! De skal leve af det og vil ikke gøre det forkert. 

Sådan sår du i køkkenhaven

  1. Rens sten og ukrudt bort. Gød jorden, og vand, så jorden er fugtig. 
  2. Lav små huller, eller træk en sårille i jorden. Så frøene ifølge anvisninger på frøposen 
  3. Vand yderligere en gang, forsigtigt så frøene ikke flyder væk. Hold jorden fugtig indtil frøene har spiret. 
 TIP! Fiberdug i begyndelsen af sæsonen giver en god start for spiringen. Dugen beskytter også mod skadedyr, holder på fugten og giver en jævnere temperatur.

Test om du kan bruge de gamle frøposer:

Så længe frø er blevet opbevaret tørt, mørkt og køligt, kan frøene spire mange år efter udløbsdatoen. Du kan nemt foretage en spiretest derhjemme og se, om der stadig er liv i frøene. Læg frøene i et glas vand. Frø, der stadig flyder efter 24 timer, vil sandsynligvis ikke spire. De, der synker ned til bunden af glasset, vil sandsynligvis spire. En anden måde at foretage en spiretest på er at fugte et kaffefilter, et stykke vat eller køkkenrullepapir. Du lægger det i en skål, drysser frøene ud og dækker over med plastfolie. Lad denne skål stå ved 20 grader, så vil de under plastfolien få optimale forhold til at spire. De frø, der spirer, kan du flytte over til jorden og følge udviklingen yderligere.

3. Husk at gøde

Planterne i køkkenhaven skal have “mad” for at kunne vokse. Du kan bruge kunst- eller naturgødning. Vi anbefaler det sidste, da det indeholder masser af mikronæringstoffer, der er godt for plantelivet. Desuden kan du næsten ikke “svide” planterne hvis du giver for meget, ligesom man kan ved kunstgødning. 

 Du kan f.eks. vælge denne organiske universalgødning. Den er rigtig god!


Osmo Havegødning Organisk 5 kg
Osmo Universal Havegødning er en organisk gødning godkendt til økologisk dyrkning.Organisk gødning frigiver næringsstofferne i takt med at planterne har behov for dem, samtidig med at jordens mikroliv styrkes, hvilket er en fordel for planterne.Organisk gødning kan spredes uden risiko for svidning af planterne. Indeholder NPK 6-2-6 + 2 mg og havalgeekstrakt5 kg rækker til ca. 50 m2.

149,95 kr.

13 stk på lager, leveringstid 1-7 dage



4. Brug bladbeskyttelse

Glæden ved køkkenhaven falmer en del når planterne bliver angrebet af f.eks. meldug og skimmel. Men risikoen kan nedsættes markant. Vi vil gerne anbefale dig et helt fantastisk produkt: GroGreen Feed & Shine.


GroGreen Bladgødning til grønsager Klar-til-Brug 750 ml
GroGreen Bladgødning til grønsager er en specialudviklet mikronæringsgødning til alle typer af spiselige afgrøder, både i haven og drivhuset. Ved brug en gang om ugen sikres, at planterne holdes sunde og stærke, så de bedre kan modstå de udfordringer de kan blive udsat for. GroGreen til grønsager udbringes i tørvejr med sprøjte til bladene drypper, én gang om ugen fra marts til september. Bladgødningen kan anvendes i alle stadier, fra kimplante til helt udviklet plante. GroGreen bladgødning erstatter ikke almindelig gødning, men er et supplement. Produktet er udelukkende baseret på vegetabilske ingredienser og er godkendt til økologisk dýrkning.Indeholder makro- og mikronæringsstoffer, tang, aminosyrer, kulhydrater, mikroorganismer, samt naturligt afspændingsmiddel, som hjælper optagelsen i bladet. Produktet er opblandet og klar til brug.

89,95 kr.

20 stk på lager, leveringstid 1-7 dage

GroGreen Feed & Shine til grøntsager er en specialudviklet bladgødning til alle typer spiselige afgrøder - og den er godkendt til økologisk dyrkning! 

Det er en organisk bladgødning med mikronæring, tangekstrakt, kulhydrater, aminosyrer og plantestyrkende mikroorganismer, som sprøjtes direkte på bladene én gang om ugen. 

Med GroGreen Feed & Shine til grøntsager er det meget nemmere at holde grøntsagerne sunde, sikre god vækst og gøre grøntsagerne modstandsdygtige overfor  

  • meldug 
  • gråskimmel 
  • agurkeskimmel 


Produktet kan også være med til at modvirke snegleskader på dine grøntsager på grund af et naturligt indhold af bitterstoffer, som snegle ikke kan lide. Produktet er miljøvenligt og kan bruges i drivhuset, i køkkenhaven, kapilærkasser og til krukker til alle typer af spiselige afgrøder. 

Prøv det - du vil ikke fortryde det!

5. Vælg nemme ting, hvis du er nybegynder

Nogle afgrøder er bare nemmere at få til at lykkes end andre. Det kunne f.eks. være: 

  • Ærter 
  • Salat 
  • Gulerødder 
  • Løg 
  • Radisser 
  • Spinat 
  • Rødbeder 
  • Kartofler



Et lille udpluk af de nemme grøntsagsfrø

Ærter, lav, marv, Økologisk Hornum
Pisum sativum 'Karina'

38,00 kr.

14 stk på lager, leveringstid 1-7 dage

Radise, 'Cherry Belle' Økologisk Hornum
Raphanus sativus sativus 'Cherry Belle'

33,00 kr.

1 stk på lager, leveringstid 1-7 dage

Rødbede, Økologisk Hornum
Beta vulgaris L.var. conditiva Alef. 'Detroit 2'

33,00 kr.

17 stk på lager, leveringstid 1-7 dage

6. Vand hvis jorden er tør

Ja, det lyder jo simpelt. Og det er det egentlig også. Du skal vande lige efter, du har sået frøene, og derefter skal du kigge på jorden. Hvis den ser tør ud, mangler planterne sandsynligvis vand, og det er tid til at vande. Hvis du bruger højbede bliver jorden hurtigere tør, og du skal derfor vande lidt oftere.



7. Plant forspirede grøntsager - en nem vej til succés i køkkenhaven

Fra ca. 25. april er jorden ved at være varm nok til at plante forspirede grøntsager. Måske har du forspiret dine egne? Du kan også købe bakker med forspirede grøntsager. I så fald er du sikker på at få stærke planter, der har overstået babystadiet. Kom forbi planteskolen og tjek vores store udvalg.

Har du prøvet disse grøntsager i din køkkenhave?

Vi har over 1.000 forskellige “afgrøder”, du kan så i din have, og du kan se et lille udpluk herunder. Det kan være sjovt at udfordre sig selv med at afprøve grøntsager, man aldrig har smagt før. Kom forbi en dag og se de mange spændende muligheder for at få dit eget køkkenhave-skatkammer.

Skorzonnerødder og Kinaradiser

Skorzonerødder

En overset delikatessegrøntsag som sjældent kan købes i almindelige supermarkeder

Ræddiker / Kinaradisser

En rodplante, der stammer fra Kina. En dejlig spise, der enten kan nydes rå eller tilberedt.


Asparges og jordskokker

Asparges

Intet slår lækre asparges direkte fra haven - og de kan høstes år efter år. 

Jordskokker

Jordskokker er god til supper og salater - og er meget nemme at dyrke.


Romanesco og bladbede

Romanesco

En krydsning mellem broccoli og blomkål - og en forholdsvis ny grøntsag med en mild kålsmag.

Bladbede

I familie med rødbede, men i modsætning til rødbeder er det bladene og stænglerne, der spises. 


Løg og gulerodsmix

Sætteløg

En uundværlig grøntsag, der giver smag og fylde i utrolig mange retter. 

Gulerodsmix

Fabelagtig blanding af gulerødder i et væld af farver: violet, gul, orange og hvid.


Rød spidskål og rosenkål

Rød spidskål

Smagsrig og smukt rødfarvet variant af spidskål. Særdeles god i salater eller let dampet i mindre stykker.

Rosenkål

En lidt overset kål, der er super sund og smager fremragende hvis den spises rå eller kun bliver kogt let. 


Palmekål og sukkerærter

Palmekål

Et vidunderligt dekorativ kål med lange, smalle blade, der vokser som en palmekrone. Bruges bl.a. i italiensk madlavning og er lækker i gryderetter og pastaretter. Tåler frost. Frilandssåning: Når jorden er mindst +5 ° C. Vand såfladen før såning. Hold frøene fugtig indtil frøene spirer. Klarer sig dog bedst ved forspiring.


Sukkerærter

Store, tykvæggede bælge med en herlig, sød smag. Bælgene spises hele - rå eller let dampede. Høst dem inden bælgene begynder at blive runde. Vandes jævnligt. Giv planterne støtte. Skift voksested for ærterne i urtehaven hvert år. De gøder jorden. Frilandssåning: Tidligt, så snart jorden er tjenlig. Læg frøene i blød nogle timer før såningen. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret.


Bolsjestribede-rødbeder-og-grønkål

Bolsjestribet rødbede

En lækker rødbede med en sødere smag end den almindelige rødbede. De unge blade kan anvendes på samme måde som bladbede. Så ikke for tidligt, da planterne kan gå i frø, hvis de udsættes for frost om foråret. Udtyndes tidligt. Gødes med kaliumrig gødning. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret. 


Grønkål

Grønkål er simpelthen noget af det sundeste, du overhovedet kan sætte tænderne i. Grønkål er nem at dyrke og leveringsdygtig i friske, grønne vitaminer næsten hele året rundt. Grønkål tåler frost, og den får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Kan sås på friland, når jordtemp. er mindst +5°C, men forspiring anbefales.


Kvinde arbejder i køkkenhaven

Kilde: Nelsongarden.dk