Stue med mange stueplanter

Den grønne trend


Den grønne trend har sat sig godt fast i de danske hjem. Stueplanter er stadig en uundværlig del af boligindretningen. Se her vores liste over de mest populære trends.



Fingerfilodendron Monstera deliciosa

Fingerfilodendron

(Monstera deliciosa)
Du skal ikke lede længe i et boligmagasin, før du får øje på denne skulpturelle plante med store, indskårne og hullede blade. Det er en decideret trendplante. Den vokser naturligt i tropiske regnskove, hvor den har evnen til at klatre op ad træer og blive utroligt høj. Der er set eksempler, hvor planten har vokset sig højere end 18 m. I en dansk stue kan den blive op til 2,5 meter høj.

Pasning:
Den er ikke krævende at passe, men den kræver selvfølgelig lidt plads. Planten skal ikke have meget vand og har allerbedst af at tørre lidt ud imellem vandingerne. Planten er en regnskovsplante, der er vant til høj luftfugtighed, og har derfor godt af, hvis du forstøver planten. Du kan også med fordel sætte en pind i potten, som den kan støtte sig op ad.
Den bør ikke stå i direkte sollys, så bliver bladene gule. Og står den for mørkt kommer de karakteristiske huller ikke frem. Så find et sted med masser af naturligt, inddirekte lys, hvis du vil have flotte blade.



Pengepilea Pilea Peperomioides

Pengepilea

(Pilea Peperomioides)
Planten stammer fra Kina, men er først blevet udbredt, da en norsk missionær i 1946 tog en stikling med hjem. Siden da har planten spredt sig til hele verden - simpelthen ved at bortgive stiklinger.

Pasning:
Pilea har bedst af at stå et sted med masser af naturligt lys - dog ikke direkte sollys. Varme radiatorer er den heller ikke glad for. Hold planten fugtig men overvand ikke. Lad den hellere tørre lidt ud i stedet. Giv gødning en gang om måneden. 



Fiskebensplante Calathea

Fiskebensplante 

(Calathea)
Calathea findes i mange varianter, men fælles for dem alle er de blanke, grønne blade med fine tegninger af årer, der minder om et fiskeskelet. Calathea stammer fra de tropiske egne af Central- og Sydamerika

Pasning:
Det kræver lidt at passe en calathea, men det er arbejdet værd. Planten kræver varme (helst 22-28°C) men må ikke stilles i direkte sol. Den trives meget bedre et lidt skyggefuldt sted. Den er vant til høj luftfugtighed, hvilket kan imødekommes ved at overbruse den med en forstøver 1-2 gange om ugen når det er sommer.
Den skal desuden have meget vand. Jorden skal gerne være jævnt fugtig, hvilket typisk kræver 2-3 gange vandinger pr. uge om sommeren. Vandet skal helst være lunt. Gød jævnligt ifm. vandingerne ca. hver 14. dag.
Om vinteren skal planterne slet ikke gødes og kun vandes sparsomt.


 
Violinfigen Ficus lyrata

Violinfigen

(Ficus lyrata)
Denne subtrobiske plante er i familie med figentræet og har sit navn efter de imponerende, violinformede blade, der kan blive op til 40 cm. lange. Disse smukke og prægtige blade har gjort violinfigen til et meget populært plantevalg for tiden. Træet kan blive op til 3 meter i en dansk stue men helt op til 12 meter i de tropiske egne af vestafrika, hvor træet stammer fra.

Pasning:
Planten er lidt sart, så det er ikke en begynderplante, men forstår du dens behov, får du til gengæld en prægtig plante, der vil pryde i dit hjem i årevis.
Den er ikke glad for at blive flyttet for meget rundt på. Så er der risiko for at den taber sine blade.
Den tåler ikke træk, så placér den ikke tæt på vinduer og døre, hvorfra der kan komme træk. Til gengæld er den meget glad for varme (gerne 21-24°C) og masser af sollys (dog ikke direkte sol).
De store blade samler støv, hvilket kan forhindre en ordentlig fotosyntese. Derfor er det nødvendigt at rengøre bladene indimellem. Det kan gøres med en blød klud. Det er også godt at overbruse bladene indimellem. Planten elsker fugt, og den skal da også have en hel del vand. Den må dog godt tørre en lille smule ud mellem vandingerne. Stik en finger i jorden og mærk efter. Når de øverste 5-7 cm. er tørre er det tid til en ny vanding. Hvis du overvander vil bladene blive bløde og få brune pletter, og i så fald ved du, at du fremover skal vande mindre.
I sommerhalvåret, hvor den vokser mest, har den godt af gødning et par gange om måneden.



 

Hængende planter

Planterne behøver ikke kun at stå på vandrette flader. Hæng dem op og nyd synet af de frodige planter, der vælter ud over kanten. På billedet herover ses planten “Perler på en snor”. Det er en ultra nem sukkulent, der er helt speciel. De små blade er kødfulde og kuglerunde, så de hængende ranker ser ud som om, de er besat med grønne perler. 

Andre gode planter, der egne sig til at hænge op i svævende potter er: 
  • Voksblomst (Hoya carnosa)
  • Småbladet pilea (Pilea glaucophylla)
  • Guldranke (Epipremnum pinnatum)
  • Vedbend eller efeu (Hedera helix)
  • Den vandrende jøde (Zebrina pendula)


 

Kaktusser og sukkulenter

Disse hårdføre planter er ikke til at komme udenom. Med deres skulpturelle former passer de perfekt ind i den boligstil, som hitter lige nu. De findes i et væld af varianter og du kan med fordel købe forskellige slags og placere sammen. 

Pasning:
Der findes stort set ikke nogen planter, der er nemmere at passe. De kræver masser af lys og har det fint med direkte sol. Vand behøver de heller ikke meget af. Vand hellere for lidt end for meget. 


 

Bregner og palmer

Med palmer og bregner kan du både hente lidt sydlandsk og regnskovsstemning ind i dit hjem. 

Pasning:
Palmer og bregner findes i mange varianter og pasning kan varriere lidt alt efter hvilken slags du vælger. Spørg os gerne til råds når du kommer på planteskolen.