Bivenlige planter

Insekter er havens bedste venner

Bier og andre insekter er livsvigtige for os mennesker. De bestøver planternes blomster, så de kan danne frø og sikre arternes overlevelse. Men bierne har det svært, fordi vores haver bliver mere og mere ensartede og trimmede. I løbet af sæsonen er der perioder, hvor der decideret mangler blomster i landskabet. Som haveejere kan vi hjælpe bierne ved at have en have fyldt med blomster, der blomstrer en stor del af året. Når vi hjælper bierne, gør vi os selv en stor tjeneste, da vi sikrer gode betingelser for, at der næste år kan høstes frugt og bær i haven.


Bivenlige planter

Ikke alle planter har lige høj nektar- og pollenværdi.

Hvis bierne skal have noget at leve af hele året, er det desuden vigtigt at finde et mix af planter, som sikrer blomstring året rundt. Kom ind til os, så hjælper vi dig gerne med at finde biplanter, der passer ind i din have.


 
Bi i ligusterhæk

Honningbier og andre bier samler værdifuld nektar og pollen i blomsterne på ligusterhækken.

Udskyd hækklipningen til efter afblomstring

Hvis vi klipper hækken inden den når at blomstre, så betyder det, at bierne ikke får gavn af de tusindvis af blomster, der kunne have været i hækken. Nyd i stedet hækkens blomster og klip bagefter, så når eventuelle fugleunger også at flyve fra reden.Køb et bistade

Få et bistade der kan sikre en god frugthøst

Der er mangel på bier i Danmark, og rigtig mange har oplevet at deres æbletræer giver »deforme« æbler – eller slet ingen. Det skyldes, at der ikke har været bier til at udføre bestøvningen, eller at bestøvningen har været mangelfuld. Du har nu mulighed for at opnå god bestøvning og sikre en god frugthøst ved at købe et humlebistade.
Humlebistadiet er et engangsstade. Det indeholder én dronning og mange arbejdere. Dronningen lægger hele tiden æg og derfor stiger antallet af arbejdere i stadet. Et humlebistade kan bestøve frugttræer og buske i haver op til 2.000-3.000 m2.Lav et bed-and-breakfast til insekterne

Se ovenover hvordan du kan lave et insekthotel af naturlige materialer fra haven. 


Sommerfuglebusk med sommerfugl

Fyld haven med sommerfugle

Intet skaber sommerstemning i haven som farverige sommerfulge, der flokkes om nektar-fyldte blomster i jagten på føde. Jo flere forskellige blomster, haven har at byde på, jo flere sommerfugle vil den tiltrække. Men ingen enkelt plante formår at tiltrække så mange sommerfugle som sommerfuglebusken, der findes i et væld af sorter med forskellige højde og drøjde og mange lækre farver.