Friske krydderurter

Friske krydderurter er en luksus, der kan løfte et måltid til helt nye højder, og med dit eget krydderurtebed lige uden for døren kræver det blot et klip med saksen. Krydderurter er sunde og meget nemme at dyrke. De kan desuden både tørres og fryses eller laves til urtesalt. 

 

 

 

 

Specielle krydderurter

Kender du disse?

A. Citrongræs

Bruges især i thaimad, hvor den går godt sammen med ingefær, chili, hvidløg, limeblade og kokosmælk. Den har en dejlig citronsmag - dog uden bitterheden, da den ikke indeholder citronsyre. Skal du have smagen ud af citrongræs, skal stænglen have nogle bank. Sæt den skønne aroma fri med et par hurtige håndkantslag.
 

B. Citronverbena

En lidt ny og overset krydderurt, der dog er blevet populær i det nye, nordiske køkken. Den dufter og smager stærkt af citron. Den er anvendelig til både salater, fisk, skaldyr og grillet kød. Blade og blomster kan fryses ned i isterninger og give smag til drinks. 
De friske blade kan også bruges til te. Før i tiden brugte man den mod mavepine, migræne, feber og svimmelhed. Det siges også at den virker opkvikkende. 
 

C. Koriander

Krydderurten som man enten hader eller elsker! Krydderurten er étårig og har en kraftig smag og duft. Den er undværlig i det asiatiske og mexicanske køkken. 
 

D. Havesyre

En flerårig krydderurt med en syrlig smag og smukke, rødstrengede blade. Kan bruges som smagsgiver i salater, fiskeretter og grøntsagsretter. Syren kan også dampes let sammen med andre bladgrøntsager, for eksempel spinat. I “gamle dage” blev havesyre brugt som medicin mod forskellige mavesygdomme og skørbug her i Norden.

 

 

 

 

 

5 af de nemme

Følgende krydderurter er ekstremt hårdføre og kræver minimal pasning. De er alle flerårige planter og kommer derfor igen år efter år. Plant dem et sted hvor de får en masse sol. Vil du have krydderurter, der ikke kan slå fejl, så vælg:

  • Purløg
  • Mynte
  • Oregano
  • Timian
  • Salvie

 

 

 

 

 

 

Læs også: Dyrk krydderurter på terassen

 

 

 

 

Med krydderurter i haven kan du hurtigt og nemt lave de lækreste pestoer:

 

Klassisk pesto med bassilium

1 stort bundt bassilium
2-3 hvidløg
1,5 dl. olivenolie (Evt. lidt mere eller mindre afhæning af hvordan du ønsker konsistensen)
1 tsk salt
1 dl. kerner - traditionelt set pinjekerner, men du kan også bruge solsikkekerner eller peanuts
40 g. revet parmesan

Put alle ingredienser i blenderen og blend til en jævn konsistens.

 

Persillepesto

½ liter bredbladet persille – skyllet og tørret
1 fed hvidløg
30 g mandler - hakket og ristet på en pande
1 dl olivenolie
Citronsaft fra ½ citron
Salt 
1 spsk. revet parmesan

Put alle ingredienser på nær parmesan i blenderen og blend til en ensartet konsistens. Smag til med salt og evt. mere citronsaft. Tilsæt parmesan til sidst. og bland rundt.

 

 

 

 

 

 

Sådan laver du din egen urtesalt

1 dl. krydderurter (kun blade)
2 dl. grovsalt eller havsalt
Evt. andre smagsgivere - f.eks. hvidløg

 

Hak krydderurter og bland dem med salt. Blend det evt. hvis du ønsker en fin blanding. Fordel saltet i en bradepande med papir. Tør saltet i ovnen ved 50-60 gr. i 7-8 timer og hæld det i en lufttæt beholder.

Forskellige varianter af urtesalt

I princippet kan alle former for krydderurter bruges til at lave salt af, så brug dem, du bedst kan lide eller lad dig inspirere af en af følgende varianter:

  • Salvie & Citron (1 dl. Salvieblade og skallen af en økocitron)
  • Timian & Hvidløg (1 dl. Timian og 3 små fed hvidløg)
  • Oregano & Tomat (1 dl. Oregano og ca. 50 gr. syltede tomater)

 

 

 

 

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld