Beskæring af roser

Beskæring af roser


Hvornår skal roser beskæres og hvornår klipper man roser ned?

Roser inddeles i følgende 3 grupper:

  • Storblomstrede roser, buketroser, bunddækkeroser
  • Slyng- og klatreroser
  • Historiske roser og buskroser

 

Og der er 3 beskæringstidspunkter:

  • Forår – den vigtigste tid til at beskære roser
  • Sommer – afklipning af blomsterhoveder
  • Efterår – en evt. studsning

 Beskæring af roser er meget enkel og i det følgende bliver du guidet til, hvornår og hvordan roser bedst beskæres.


Beskæring af roser fra gruppe 1

(Beskæring af storblomstrede roser, buketroser, bunddækkeroser)

Forår
I perioden marts til start april (når det ser ud til, at vinteren er ved at være ovre) er det tid til at klippe roser. Klip roser i gruppe 1 ned til cirka 10-15 cm. over jorden med en velegnet, skarp beskærersaks. Klippet skal være lidt skråt og lige over en knop. Alle grene klippes af på denne måde. Fjern eventuelle døde grene så langt nede ved jorden som muligt. Nu vil rosen kunne sætte nye friske grene og give mange blomster hen over sommeren. 

Sommer
I hele sommerperioden er det en god idé løbende at klippe de afblomstrede rosenhoveder væk. Jo flere afblomstringer du fjerner, jo flere nye skud sætter planten, og nye skud giver mulighed for nye knopper.

Efterår
Jeg bliver ofte spurgt: Skal roser klippes ned om efteråret? Og svaret er nej, det er ikke en tvungen nødvendighed. Dog vil jeg sige, at det kan være en god idé, sidst i oktober, bare lige at studse dem lidt i toppen. Er de blevet for høje og måske lidt bløde i grenene, vil det nemlig være en fordel at reducere grenenes længde lidt, så evt. sne i vinterens løb ikke brækker grenene.


Beskæring af roser fra gruppe 2

(Beskæring af slyng- og klatreroser)

Forår
Forårsbeskæringen i denne gruppe skal gøres lidt anderledes end roser i gruppe 1. Slyng- og klatreroser skal jo gerne komme til at fylde noget – hele muren eller hele espalieret – og blive store og prægtige med et utal af blomster. Slyng- og klatreroser skal generelt IKKE nedklippes. De skal udtyndes. Fjern et par af de gamle grene ca. 15 cm. over jorden, så planten lokkes til at sætte nye grene nede fra jorden. På den måde holdes planten ung og frisk fra top og næsten til bunden. Trænger planten til en helt generel foryngelseskur, skæres alle grene af 15-20 cm over jorden. De nye grene er glatte og blanke i barken. 

Sommer og efterår
Beskæring af roser foregår på samme måde som i gruppe 1


Beskæring af roser fra gruppe 3

(Beskæring af historiske roser og buskroser)

Forår
Denne gruppe af roser skal beskæres – eller rettere udtyndes - som gruppe 2. Klip så der bliver en harmonisk grensætning. Det giver en pæn plante, når den har fået blade på. Trænger planten til en helt generel foryngelseskur, skæres alle grene af 15-20 cm. over jorden.

Sommer
Der kan ikke gives en generel vejledning, for der er stor forskel på hvordan roserne i denne gruppe blomstrer, men de roser som blomstrer løbende hen over sommeren, skal sommerklippes som gruppe 1. De roser som blomstrer én gang pr. sommer med et kæmpe blomsterflor behøver ikke at sommerklippes.

Efterår
Denne gruppe behøver normalt ikke en efterårsbeskæring.


Ofte stillede spørgsmål:

Hvornår er det for sent at beskære roser?

Det er i princippet aldrig for sent, men det optimale opnås ved at følge guiden her på siden. 


Hvornår kan man klippe roser ned?

Du kan til enhver tid studse dine roser, men en generel nedklipning er bedst om foråret.


Beskæring af engelske roser - hvornår?

Engelske roser er en gruppe roser, der hører til i både gruppe 1, 2 og 3, men der er nogle tommelfingerregler, du kan følge ved beskæring af engelske roser. De lave sorter behandles som gruppe 1. Slyng- og klatreroserne behandles som gruppe 2. Derudover er der en gruppe med mere buskagtig vækst, som alt efter ønske, kan behandles som gruppe 1 eller 3. Det vil sige, at du selv kan vælge, om du vil nedklippe dem hvert forår, eller om du vil lade dem stå mere buskagtige og kun tynde ældre grene væk for at sikre ny vækst. 


Beskæring af roser efter blomstring?

Det er en rigtig god idé at klippe alle afblomstringerne væk løbende hen over sommeren, for jo flere du får klippet væk des flere blomster får du - i hvert fald når det gælder de remonterende / genblomstrende rosentyper.


Beskæring af roser september/oktober?

Det er ikke en tvungen nødvendighed at beskære roser om efteråret, men i slutningen af oktober kan det være en idé bare lige at studse dem lidt i toppen helt generelt. Er de blevet for høje og måske lidt bløde i grenene, risikerer du nemlig at evt. sne i vinterens løb brækker grenene.


Beskæring af roser vinter?

Beskær ikke dine roser om vinteren, men vent og følg anvisningerne for forårsbeskæring af roser.Læs mere om roser

LÆS OGSÅ: Plantning af roser
LÆS OGSÅ: Gødning af roser
LÆS OGSÅ: Roser er farlige
LÆS OGSÅ: Barrodede roser