Rhododendronbuske i flotte farver

Beskæring af rhododendron


Beskæring af rhododendron - også kaldet alperoser - er ikke noget, man skal. Det er noget, man kan. Der står dog mange planter rundt omkring, hvor det ville give god mening med en beskæring / nedskæring. Mulighederne ved beskæring af rhododendron er noget oversete, men det er slet ikke svært at beskære rhododendron, og det kan udføres med rigtig gode resultater. Læs med her og få tips til at få noget ud af selv gamle, forgroede planter.

Hvornår beskærer man rhododendron? 

Rhododendron beskæring skal udføres i februar / marts hvis det er gamle planter. Er det unge storblomstrende rhododendroner eller japanske azaleaer skal det gøres efter afblomstring og inden d. 15. juni. Bliver de unge planter beskåret til tiden, vil de nå at sætte knopper til næste års blomstring. Det samme gør sig gældende, hvis man ønsker en hæk af japansk azalea eller rhododendron. Japansk azalea kan klippes med hæksaksen. Det kan du også med storbladet rhododendron. Jeg synes dog, det bliver et flottere resultat, hvis der klippes med en beskærersaks. Det tager tid, men det bliver meget flottere.


Hvordan beskærer man rhododendron?

Brug kun rent og godt værktøj til plantekirurgi: En god skarp beskærersaks, en skarp sav, et skarpt ørnenæb eller lignende. Det gælder om at lave så fine snitflader som muligt. Jo pænere arbejde du laver, jo lettere har planten ved at lukke såret. Klip eller skær lidt skråt, så vandet kan rende af snitfladen. Hvis du skærer eller klipper ved synlige knopper, skal snittet ligge nogle få millimeter over knoppen. Husk at der kommer en gren lige under dit klip, så overvej om klippet vil være hensigtsmæssigt, eller om det skal ligge et lidt andet sted? Sværere er det faktisk ikke at beskære. 


Kan jeg lave en beskæring af gamle rhododendroner?

Ja, gamle planter kan med rimelig succes beskæres / nedklippes. Planter, der er blevet alt for store, forgroede eller ranglede, kan nedskæres til cirka 40 cm. over jorden. Det skal gøres i februar / marts, for planten skal bruge tid til at få vækket de sovende knopper, der sidder gemt i barken på de tilbageblevne stammer. Ønsker man at nedklippe yngre planter, foregår det på samme måde. Dog kan det i en del tilfælde være ønskeligt at skære lidt længere ned - til cirka 25-30 cm. over jorden.


Beskæring af rhododendron efter tørke?

Det kan ikke anbefales at beskære efter tørke. Det vil stresse planterne yderligere. Det kan kun anbefales at beskære planter, der i forvejen har det godt, for beskæring er trods alt en stressfaktor for planten.


Beskæring af rhododendron i august / september

Er der enkelte grene eller skud, der forstyrrer øjet, er der ikke noget problem i at klippe dem af, men en større beskæring af rhododendron i den periode er ikke anbefalelsesværdigt.


Skal jeg beskære eller skal jeg flytte planten?

Passer planten et andet sted i haven, er det en overvejelse værd at flytte planten i stedet for at lade saksen komme over den. Rhododendroner er nemme at flytte, da deres rødder er meget fine og ligger højt i jordoverfladen. Det er let at få en god jordklump med - både ved unge og noget ældre planter. Hvis du vil flytte en plante, bør du gøre det i plantens hvileperiode fra oktober - marts, hvor planten ikke bruger kræfter på at gro.


 


LÆS OGSÅ: Plantning af surbundsplanter
LÆS OGSÅ: Overdådige rhododendron