Beskæring af klematis Kender du Klematis? En af de fantastiske eksotiske blomster, der overrasker os med sin yndefuldhed, skrøbelighed og skønhed. Klematis er en unik lian fra Ranunkelfamilien. Ja, Klematis er en alsidig plante, der også trives på de danske breddegrader, hvilket gør den meget attraktiv i vores haver. I den vilde natur er der mere end 300 klematis arter.

 

Klematis er en unik lian


Der er mange forskellige slags Klematis, fra enkeltblomster til vildt voksende klatreplanter, der nærmest drukner i mængden af blomster. Mange af dem kan du finde i vores butik.

Ved hjælp af klematis kan du f.eks. dekorere en metalbue eller et hegn. Selvfølgelig vil det tage lidt tid, men udsigten til buen med Klematis, dækket af store eller små blomster er fascinerende. Hvis du bor i en lejlighed, har vi også en løsning til dig. Det er muligt at have klematis i en krukke hvor den ”flotte pige” også kan vokse sig stor og flot.Beskæring af klematis


Beskæring af klematis er så vigtigt, at det bør afklares, før man køber et eksemplar. Klematis opdeles i tre grupper ved beskæring:

  •  Gruppe 1: Denne gruppe blomstrer tidligt. Gruppen har ikke behov for beskæring hvert år, men blot bortklipning af visne grene. Hvert 5-6 år, bør der beskæres mod aldring, der klippes ned til ca. 40 cm. Det vil give et fornyet blomstrende udseende efter to år, men det første år vil planten være lidt mindre end normalt
  • Gruppe 2: Gruppe 2 beskæring giver blomster to gange på en sæson. I denne gruppe skal der beskæres to gange idet Klematis vil give blomster på både skuddene fra sidste år og fra den nuværende sæson. Derfor, efter blomstring på sidste års skud, afskæres disse. Skuddene fra dette år skæres lidt om efteråret.
  • Gruppe 3: I gruppe 3 udsættes planten for en stærk beskæring, hvilket sikrer en flot blomstring i høj- og sensommeren med rigtig mange blomster. Planten skæres næsten fuldstændigt; det er nødvendigt at efterlade ca. 30 cm fra jorden.
Hvis du har en klematis og er i tvivl om, hvilken gruppe beskæring du bør vælge til din Klematis, kan du lave et forsøg uden beskæring af din plante et år og kigge på, hvornår den giver blomster. Hvis det er tidlige blomster, er det gruppe 1, hvis din plante blomstrer 2 gange om sommeren er det gruppe 2, eller hvis blomsterne kommer sent om sommeren er der gruppe 3.
I forhold til det danske klima er der ikke behov for at beskytte klematis om vinteren. Frosne og ødelagte skud, kan normalt fjernes. Under normale vintre vil Klematis klare sig fint og altid give nye skud om foråret.Stedsegrøn klematis


Stedsegrøn klematis er ikke så almindelig i Danmark. Den type har desværre brug for speciel vinterbeskyttelse og specialjord. Den kan dog udmærket dyrkes i et drivhus året rundt.

Vigtige tips:

  • Da dette er en klatreplante, har planten brug for støtte, det kunne være et espalier, en bue, et hegn, et træ eller lignende, ellers vil den krølle sig sammen.
  • Den skal vandes hyppigt, så der ikke opstår stærk vandmangel.
  • Jorden skal indeholde godt med humus, altså delvist omsat, organisk materiale.
  • Klematis bør plantes, så rødderne ligger i skygge, men toppen får fuld sol.